Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜSEM) Konferans Salonu'nda Plastik Sektörü Platformu'nun toplantısı yapıldı.  Toplantıda konuşan PAGEV ve PSP Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, plastik sektörünün son 10-15 yıl içersinde çok hızlı gelişim ve büyüme gösterdiğini söyledi. 2000 yılında Avrupa’da 9 ve 10'uncu sıralarda bulunan sektörün bugün, Avrupa’da 3'üncü sıraya yükseldiğini belirten Uysal, "Bizim önümüzde İtalya var. Aramızda 1 milyon tonluk tonaj kaldı. Ben iddia ediyorum; Bu hızla birlikte dünyaya bu açılımımız devam ederse, plastik sektörümüz 2012'nin sonunda İtalya'yı yakalayacak. Yani yüzde 10'un üzerinde büyüme öngörüyoruz" dedi. Sektörün sıkıntıları olduğunu anlatan Uysal, şöyle konuştu:

"Özellikle vergiler konusunda sıkıntı var. Yüzde 85'i ithal edilen hammadde olduğu için gümrüklerdeki vergiler yoğun olarak sorun yaratıyor. Bu, sektörün sırtındaki ağır bir yük. Biz bunlarla uğraşıyoruz. PETKİM tek hammadde üreticisi ama yüzde 15'e hitap ediyor. Hafta geçmiyor ki PETKİM'in koruma tedbirleriyle mücadele etmeyelim. Dahili işlem belgesi için hammaddenin yüzde 50'sinin PETKİM'den alınması şartı koyuldu. Yurt dışından daha uygun fiyat sunmuyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Kolaylık sağlanması gerekirken maliyeti yükseltici işler çıkarıyorlar."

Kompozitler alanında önemli gelişmeler de olduğunu kaydeden Uysal, "Hafiflik ve sağlamlıklarıyla kompozitler önemliler. Bunu destekleyen ek malzemeler var. Karbon fiber gibi. Türkiye şu anda 2'nci sırada. Ama 1 numaraya doğru gidiyor. Bu sektör, alt branşımız olarak çok iyi durumda. Herkes şuna bilsin ki gelecek plastiğin üzerine kurulacak" diye konuştu.



OE(FK/İD)