Yanlış okula gönderilen öğrenci (21), Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinden tazminat alacak

Almanya'da Förderschule denilen zihinsel engellilerin gittiği okula gönderilen 21 yaşındaki eski öğrenci Nenad Mihailoviç, zihinsel engelli olmadığı halde yıllarca yanlış okula gönderildiği gerekçesiyle Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletini mahkemeye verdi. Köln Eyaleti Mahkemesi davacı Mihailoviç'i haklı buldu ve kendisine tazminat ödenmesi yönünde karar verdi.

Defalarca söylemesine rağmen

Sırbistan kökenli Nenad Mihailoviç, önce Bayern Eyaleti'nde zihinsel engellilerin gittiği (öncesi adı Sonderschule olan) Förderschule'ye gönderildi. Mihailoviç, kendisinin zihinsel engelli olmadığını defalarca söylemesine rağmen ilgilenen olmadığına dikkat çekti. Daha sonra Köln'e taşındılar ve burada yine aynı okula devam etmesi söylenen öğrenci, kendini diğer öğrencilerden daha ileride olduğunu ve verilen eğitimin kendisine yeterli olmadığını kaydetti. Burada da zihinsel engelli olmadığını ve yanlış okula gittiğini defalarca yinelediğini açıkladı.

Okul birincisi oldu

Nenad Mihailoviç 2004 yılında Bayern'de Almanca dilini az ve zor konuştuğunu ama zihinsel engelli olmadığı halde yanlış okula gönderilmesi gerektiği üzerine uzman rapor verdiğini belirtti. 2009 yılında Köln'e taşındıklarında aynı düzeyde okula gitmesi gerektiğini ve araştırma yapılmadığını söyleyen Nenad Mihailoviç, “Tekrar tekrar gittiğim okulun, aldığım eğitimin benim için yanlış olduğunu söyledim ama ne yazık ki beni ciddiye almadılar” dedi. Okulu birincilikle bitirdi ve diplomasını aldı.

Eyaletin yanlışını mahkemeye taşıdı

Kendisine yanlış eğitim verilmesinden ve yanlış okula gönderilmesinden dolayı bazı fırsatları ve şansını kaçırdığını fark eden Nenad Mihailoviç, meslek eğitim başvurusu dosyasına okulu yazdığında işverenler tarafından iyi not verilmediğini açıkladı. Bunun üzerine olayı mahkemeye taşıyan Nenad Mihailoviç, sorunların bazen rüyalarına girdiğini, kendisinin özgürlüğünü kısıtladığı gibi başka öğrencilerin başına gelmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Mahkeme haklı buldu
Özellikle Mihailoviç, ülkenin uygunluk şartlarını yıllık olarak kontrol etmeyerek yükümlülüklerini ihlal ettiğini iddia ediyor. Eğer ülke görevini uygun şekilde yapsaydı, yanlış olduğu daha açık bir şekilde ortaya çıkacaktı. Mahkeme, Mihailoviç daha erken mezun olabilirdi ve iyi fırsatları, şansı olabilirdi. Bu durumda eski öğrencinin eğitimi erken bitirip 16 yaşında çırak olarak çalışabilirdi. Dolayısıyla devlet mercileri görevini doğru yapmadığına karar verdi.

Tazminat alacak

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti 21 yaşındaki davalıya daha erken çalışmasını engellediğinden dolayı 40 bin Euro tazminat ödemesi beklenirken, davacı genç 20 bin Euro'da acı parası talep ediyor. Gencin ne kadar tazminat alacağı kesinleşmezken davasında haklı olduğunu göstermesinin mutluluğunu yaşıyor. Ayrıca genç adam iyi bir meslek eğitimi yapmak istediğini kaydetti. Genç adama “Mttendrin” adlı veliler birliği kurumun yardımcı olduğuna dikkat çekildi.

Kontroller daha iyi olmalı

Bu yönde vakaların çok daha iyi denetlenmesi kontrol edilmesi gerektiğini belirten Milli Eğitim BakanıYvonne Gebauer, bakanlığın kararı iyi değerlendireceğini belirtti. Yetkililer konu ile ilgili, “Bununla birlikte, 2014'ten beri, Eğitim Yasası ebeveynlere özel bir ihtiyaç okulu veya genel okulu seçmeleri için yasal bir hak vermektedir. Bu, neredeyse tüm zorunlu eğitim yılları için geçerlidir. Bu düzenlemeler böyle bir durumun kendisini tekrar etmemesine yol açmalıdır” denildi.

Emine SONUGÜR