Sevinç ve hüzün aynı anda

Hamburglu öğrenciler dün karnelerini aldılar. Her sene karneler alındığında Öğretimin ilk dönemini mutlu sonlandıran öğrenciler kadar, mutsuz ve hüzünlü bitirecek öğrencilerin yani çocuklar sevinç ve hüzünü aynı anda yaşayabilir diyen TöDer Başkanı Bilge Yörenç, “Anne ve babalar da heyecanla karneyi beklerler ve çocuklarının başarılı olmasını dilerler. Karnedeki notlar her derste yazılan yazılılar, sözlü çalışma, bir konu ile ilgili sunum ve proje ödevine verilen notlardan oluşur. Hem öğrenciler hem de notları takip eden aileler sene sonuna doğru az çok öğrencinin nasıl bir karne alacağını bilirler. Çünkü Hamburg da yazılı sınavların altına veli notu gördüğüne dair imza atmak zorundadır. Derseki sözlü katılımı öğretmenle iletişimde bulunarak takıp etmek mümkün. Bu yüzden karne çocuğun gelişimini takip eden aileler için büyük bir sürpriz değildir” dedi.

İyi karne başarıya götürür

Karneyi ulaşılması gereken bir AMAÇ olarak değil, başarıya götürecek bir ARAÇ olarak algılamanızı tavsiye edene Yörenç, “ Karneyi ailece değerlendirirken, iyi notları nasıl aldın? Zayıf notlarını nasıl düzeltebilirsin? Seni nasıl destekleyebiliriz?’ sorularına birlikte yanıt aramak gerekir. Böyle bir yaklaşım çocuğun kaygılarını azaltır, onu motive eder, kendine güvenini sağlar.

Zayıf bir karne için asla çocuklarınızı cezalandırmayın. Bu onun kişisel, duygusal ve zihinsel gelişimini olumsuz olarak etkiler. Dersler ve notlar hakkında birlikte konuşmak, çözüm aramak, onun fikirlerini sormak en iyi seçenektir. Eleştirirken yapıcı bir dil kullanmaya da özen gösterilmelidir. Böylece çocuğunuza inandığınızı gösterip, notlarını daha değişik bir ders tutumu ve ders hazırlığı ile değiştirebileceğine ikna edebilirsiniz. Böyle bir çalışma yeni eğitim ve öğretim döneminde karneye olumlu bir şekilde yansıyacak ve çocuğunuzu da mutlu edecektir.

Çocuklarımızın güzel yüzlerini sevgi ve güven sözcükleri ile güldürebilmek dileği ile huzurlu bir karne zamanı dileriz” diyen Bilge Yörenç, velilere olumlu tavsiyelerde bulundu.

Emine SONUGÜR / HAMBURG