Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bugünden itibaren diploma denklik başvurularının, e-Devlet sistemi üzerinden online yapılacağını, 16 Şubat 2108'den sonra elden başvuru kabul edilmeyeceğini söyledi.

Konuya yönelik bir açıklamada bulunan AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca denklik başvurularında online siteme geçilmesini yerinde bir adım olarak değerlendirerek “YÖK denklik başvuruları artık e-Devlet sistemi üzerinden online yapılacaktır. Yeni uygulama hem başvuru maliyetlerini düşürme ve işlem sürelerini kısaltma noktasında, hem de tersine beyin göçünü hızlandırma hususunda yararlı olacaktır.” dedi.

Yeneroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurt dışında doğmuş, büyümüş ve üniversite eğitimi almış kişilerin Türkiye’deki iş piyasasında yer edinmeleri sürecinde tamamlamaları gereken iş kalemlerinin başında denklik meselesi gelmektedir. Aynı şekilde üniversite eğitimini yurt dışında tamamlayan kişiler için de diploma denkliği kilit bir meseledir. Böylesine geniş bir kitleyi ilgilendiren denklik işlemlerinin mümkün mertebe kolay ve hızlı yapılabilmesi hem başvuranlar, hem de ülkemizin insan kaynakları açısından büyük önem arz etmektedir.

YÖK tarafından daha önce, yurt dışından alınan diplomaların denklik işlemlerinin son durumu hakkında bilgi sahibi olmak için “Denklik Başvuru Sorgulama” sistemi başlatılmıştı. Bu çalışmanın ardından “Online Başvuru Sistemi” uygulamaya konmuştur. Yeni sistem; işlemlerin daha hızlı, kolay ve düşük maliyette yapılması noktasında yararlı bir hizmet olacaktır. Denklik işlemleri için uzun mesafeler kat ederek YÖK Denklik Birimine gelme zorunluluğunun ortadan kalkması bile başvuranlar için önemli bir faydadır.  

Yeni sisteme göre denklik başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılacak. E-Devlet şifresi olmayan yabancılar ise kendileri için oluşturulmuş ayrı bir portaldan online başvuru yapabilecekler. Ayrıca YÖK, 16 Şubat 2018 tarihinden sonra elden başvuru kabul etmeyecek.  

Yurt dışındaki insan kaynağının ülkemiz lehine değerlendirilmesi ve beyin göçünün teşvik edilmesi açısından denklik gibi bürokratik işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması elzemdir. Bu doğrultuda çok mühim bir çalışmayı hayata geçiren YÖK yetkililerini tebrik ediyor, başvuru sahipleri tarafından denklik süreciyle ilgili dile getirilen diğer sıkıntılarla ilgili de ihtiyaç duyulan adımların atılacağını ümit ediyorum.”