Almanya'nın Hamburg kentinde kısa adı TÖDER olan, Türk Öğretmenler Derneği adına Başkan Bilge Yörenç bir basın bildirisi yayınladı. Konunun güncelliği ve önemi açısından açıklamayı yayımlıyoruz.


24 Kasım 1928 Millet Mekteplerinin açıldığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ e ‘başöğretmen’ unvanı verildiği gündür ve 1981'den beri okullarımızda Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
                                            

Bu gün Almanya’ da dördüncü nesil çocuklarımız, gençlerimiz kendilerini Türkçe sözlü ve yazılı ifade edebiliyorlarsa,  bunda tüm ayrımcılık ve dışlamalar karşısında yılmadan görevlerini yapan öğretmenlerimizin emeği büyüktür. Gelecek nesillerin Anadil eğitimi onların desteği ile gerçekleşecektir. Bu görevin ne kadar zor şartlar altında yerine getirildiğini Hamburg eğitim politikasını izleyerek görmemiz mümkün.

 

Her ne kadar bilimsel araştırmalar iki dilliğinin önemini vurguluyorsa da, bu tespitler eğitim politikasında uygulanmamakta. Örneğin Hamburg eğitim senatörlüğü Anadil eğitimine karşı tavırlar alıyor. TÖDER bunu Anadil derslerinin müfredat programından kaldırılmak istenildiği düşüncesi olarak yorumluyor.

 

Bu yüzden öğretmenlerimiz Anadil eğitimi konusunda büyük sıkıntılar yaşamakta. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerin ve eğitimcilerin bu konuda desteklenmesi gerekiyor. Toplumumuzdan anadil eğitimi için bu desteği bekliyoruz. Eğitimdeki sorunları birlik ve beraberlik kurarak çözebiliriz. Unutmayalım ki;  çocuklarımızın geleceği için iki dilli eğitim ve öğretime ihtiyaçları vardır.

 

Genç nesillere modern bilimin ışığında eğitim veren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü; Başöğretmen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anarak kutluyor, saygılar sunuyorum.

 

Bilge Yörenç

TöDer Başkanı