Konuyla ilgili Yeşiller Partisi Federal Milletvekili, Parti Meclis Grubu Göç Politikaları Sözcüsü Memet Kılıç şu açıklamada bulundu:



İdari Mahkeme’nin aldığı bu karar çok olumlu. Böylelikle öğrencilerin Almanya’da eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri için vize almaları kolaylaşabilir.

Şuanki uygulamada başvuru sahibinin Almanya’da okuyup okuyamayacağına dair son kararı konsolosluklar ve yabancılar daireleri veriyor. Bu durum sıklıkla yüksek öğrenim kurumlarının öğrencilere verdiği kabul kararlarının göz ardı edilmesine sebep oluyor. Yani vizeler bilimsel değerlendirmelere göre değil, yetkililerin kılı kırk yaran değerlendirmelerine göre veriliyor. Sonuçta hem başvuru sahipleri mağdur ediliyor, hem de Alman yüksek öğrenim kurumlarının uluslararasılaşması engelleniyor.

Şimdi Avrupa Adalet Divanı, Alman makamlarının Avrupa Eğitim Yönetmeliği’ne ek olarak bazı şartlar talep edip edemeyeceğini değerlendirecek.

Değerlendirmenin sonucundan bağımsız olarak, öğrenci vizesi başvurularında eğitim biriminin kararının temel alınmasından yanayım. Yabancılar Dairesi ve Alman dış temsilciliklerinin ancak Almanya’nın kamusal güvenliğini tehlikede olduğuna dair sağlam kanıtları varsa veto hakkı olmalı.