Karlsruhe İBZ Salonu’nda (Uluslararası Yabancılar Buluşma Merkezi) düzenlenen geleneksel müdürler yemeğinde buluşan Türkiye kökenli ve Alman eğitimciler, Almanya'da yaşayan Türk gençlerinin eğitimde başarılı olabilmelerini için neler yapılması gerektiğini ve yeni Alman eğitim sistemini konuştu.

Okul Aile Birliği başkan yardımcısı Av. Hakan Arslan’ın açılış ve selamlama konuşmasının ardından, Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol da bir konuşma yaptı. Örnekol, 3 milyon Türkiye kökenli göçmenin mevcudiyetinin ilişkilere önemli etki sağlayacağını belirtti.

“Başarıyı desteklemek lazım”

Almanya genelinde 2 milyon üniversite öğrencisinin 26 bininin Türkiye kökenli olduğunu söyleyen Cem Örnekol, bu sayının artmasının Almanya ve Türkiye'nin faydasına olacağını söyledi. Eğitimde karşılaşılan bazı güçlüklere de değinerek, " Öğrencilerin erken yaşta ayrıştırılmasına dayanan ve öğrencilerin potansiyellerinden ziyade dil bilgisinin belirleyici olduğu Alman eğitim sistemi, Türk çocuklarının eğitimdeki başarılarının arttırılması önünde önemli bir engel teşkil etmektedir.'' dedi. Örnekol, bu sistem ile öğrencilerin üniversiteye giden yoldan daha çok ilk derece eğitimine (Hauptschule) yönlendirdiğini söyledi.

Karlsruhe Belediye Başkanı Dr. Frank Mentrup, konuşmasında velilerin tam gün okul isteklerine değinerek, tam gün okul isteyen veli sayısında yüzde 40 artış olduğunu ifade etti. Mentrup, ''Bu büyük bir başarı, okul yardımları ve destek birimlerin çok olduğu Karlsruhe'de, karma eğitim veren okullar az" dedi. Karma okulların 5 yıl öncesine göre kendini daha çok geliştirdiğini söyleyen Mentrup,  ilgi ve kabullenmenin arttığını ifade ederek, ''Çocuklar açısından daha iyi, çok farklı, daha düzenli, üzerlerindeki baskıyı atabiliyorlar.'' dedi.

Çocukların böylece tek okulda bütün ihtiyaçlarını giderebildiğini belirten başkan Mentrup, böylece uzun süre kalan çocukların daha sosyal kontak içine girdiğini söyledi. Eğitim Bakanlığı’nın tam gün okul sayısının arttırılması yönünde çalışmalar yaptığı müjdesini verdi.

Yapılan konuşmaların ardından KOAB tarafından hazırlanan Türk mutfağının seçkin damak tatları misafirlere ikram edildi. Mutfakta soğuk ve sıcak olarak birbirinden lezzetli yemek, salata çeşitleri ile KOAB yemek kültüründeki başarısını sergiledi.

 Yemeğe Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Mehmet Tekin, Karlsruhe Eğitim Müdürü Elisabeth Gross, OAB idarecileri, Türkçe dersi öğretmenleri ve çevredeki okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.