Bornova Meslek Eğitim Merkezi'nden Ömer Edip Ocakoğlu, Bornova Mazhar Zorlu Meslek Lisesi'nden Osman Egemen Döger, İzmir Mithatpaşa Teknik Lisesi'nden Hatice Gökün, Bornova Eğitim ve Kurs Merkezi'nden Baki Doğruyol, İzmir Kozmetik ve Kuaförler Birliği'nden Makbule Tamer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Sosyolog Önder Demirkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Sosyal Hizmetler Uzmanı Ladin Yıldırım ile İzmir AB ve Proje Hibeleri Şube Müdürlüğü Proje Uzmanı Sinem Yener'den oluşan heyet Bremen Havaalanında  Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eyalet Millevekili Ruken Aytaş, Bremen Sosyal İşler Bakanlığı proje yöneticisi Robert Stracke, Bremen Mesleki ve Sosyal Eğitim Enstitüsü’nden Christine Gottschalch ve Bremen Ekonomi, Çalışma ve Limanlar Bakanlığı’ndan Sven Ohmstedt tarafından karşılandı.

EYALET MECLİSİNİ GEZDİLER

Türk eğitimciler yaptıkları bir dizi ziyaret ve görüşmelerden sonra önceki gün Bremen Eyaleti'nin  parlamento binasını gezdiler. Heyet burada  Meclis Başkanı Christian Weber tarafından karşılandı. Meslek eğitiminin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Weber, Türk eğitimcileri aralarında görmekten mutlu olduklarını söyledi. Heyet kendilerini kabul eden Weber'e İzmir'den getirdikleri bir hediye verdi. Türk eğitmenler daha sonra meclis protokol müdürü Dr. Anja Eckhardt eşliğinde meclisi gezip çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

KALİFİYE ELEMAN AÇIĞI HAT SAFHADA

Heyet Başkanı Ömer Edip Ocakoğlu, uzman değişim projesi kapsamında altı günlüğüne Bremen'e geldiklerini, burada meslek eğitimi veren kurum, kuruluş ve şirketleri ziyaret ederek gençlere yönelik meslek edinme projeleri geliştireceklerini söyledi. Bu projenin temelinin geçen sene atıldığını belirten Ocakoğlu, “Geçen sene Aralık ayında Bremen'den bir grup eğitimci İzmir'e geldi. Biz onları en iyi şekilde ağırladık ve meslek edindirme çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Bu alanda çeşitli projeler geliştirdik. Şimdi de biz buraya geldik. Hem Almanya'da, hem de Türkiye'de kalifiye eleman açığı hat safhada. Artık insanlar, kurumlar kendilerine gerekli  kalifiye elemanlarının yetişmesi için, onlara mesleki eğitim verilmesi için çok büyük çaba sarf ediyorlar. Bizim çalışmalarımızda insanlara meslek edindirmek olacak.   Özellikle problemli gençlere meslek kazandırmak istiyoruz” dedi.

ALMANYADAKİ GENÇLER TÜRKİYE'DE MESLEK EDİNEBİLİR

Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli gençlerin istemeleri halinde Türkiye'de de meslek edindirme kurslarına katılabileceğini vurgulayan Bornova Meslek Eğitim Merkezi Müdürü  Ömer Edip Ocakoğlu, “Zaten projenin amacı da bu. Tersine göçü düşünecek olursak, Almanya'da yaşayan Türk gençleri  İzmir'de mesleki eğitim kurumlarına gelerek eğitimlerini alıp işletmelere yerleşme şansları var” diye konuştu.

Türk eğitimcilerle yakından ilgilenen ve gittikleri her yerde onlara eşlik eden Ruken Aytaş ise, “Bu uzman değişim projenin amacı Bremen'deki Alman ve Türk gençleri ile Türkiye'deki gençlere meslek kurumlarında staj imkanı sağlayıp meslek eğitimi vermek. Çok yararlı bir proje” diye konuştu.