Türkiye'nin Güneydoğu illerinde süren çatışmalar binlerce çocuğun okul eğitiminin aksamasına neden oldu.

Eğitim-sen Mardin Şube Başkanı Hamdullah Yıldırım, sadece Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasaklarından 25 bin çocuğun etkilendiğini söyledi. Çok sayıda okulun kapalı olduğunu ve dersleri sürdürme imkanı kalmadığını belirten Yıldırım, "Sürekli silah sesleri duyuluyor, çatışmalar çıkıyor. Aileler endişeli" dedi.

Dargeçit ilçesinde 5 bin çocuğun dersleri kaçırdığını, 500 dolayında öğretmenin de kenti terk ederek evlerine döndüğünü ifade eden Yıldırım, binlerce öğrencinin TEOG sınavını kaçırdığını söyledi. Yıldırım, "Bu öğrenciler, ülkenin geri kalanındaki öğrencilerle aynı kriterlere göre değerlendiriliyor. Burada eşitlikten söz etmek mümkün mü?" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Eğitim-sen Şube Eş Başkanı Dilek Adsan ise Diyarbakır'da da durumun daha farklı olmadığına dikkat çekti. Adsan, sadece Sur ilçesinde 3 bin öğrenci ile 400 öğretmenin ders yapamadığını belirtti.

Hükümetten açıklama

Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün yapılan bakanlar kurulu toplantısının ardından Güneydoğu'daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Hükümet Sözcüsü, vatandaşların terör nedeniyle oluşan mağduriyetlerine yönelik alınacak tedbirlerin toplantıda detaylı bir şekilde ele alındığını söyledi.

Terör olayları nedeniyle 4 ilçede eğitime verilen aranın telafi edileceğini belirten Kurtulmuş, "Bildiğiniz gibi 180 günlük yıllık eğitim mecburiyeti var. Bu 180 gün ara tatillerde gerekli zaman aralıklarında telafi edilecek. İlave dersler verilecek, ilave kurslar verilecek. Hiçbir evladımızın eğitiminde en ufak bir aksama olmadan ayrıca sınavlarıyla ilgili de en ufak aksama yaşamadan bu süreç telafi edilecektir" dedi.

Hükümet Sözcüsü, esnafların mağduriyetlerinin giderilmesi için de önlemler alınacağını kaydetti. Kurtulmuş, "Bu tedbirler en kısa zamanda kapsamı ve süresi belirlenmiştir. Bunlar bu şekilde bu mağduriyetlerin giderilmesi için esnaf kardeşlerimizle ilgili adımlar atılacaktır. Vergi borçları, prim borçlarının ertelenmesinden bir çok alana kadar, buradaki mağduriyetlerin giderilmesini sağlayacak olan adımlar atılmıştır" dedi.

dpa/DW, BÖ/BK