İyi eğitim görmüş birçok Türkiye kökenli Alman, seçimini Türkiye’den yana yaparak Almanya’yı terk ediyor. Bu kişiler, ekonomisi büyüyen Türkiye’nin kariyerleri açısından oldukça iyi fırsatlar barındırdığını düşünüyor. Birçoğu iş kültüründeki büyük farklılıkları hafife alıyor.

Yaklaşık 200.000 Türkiye kökenli genç 2007-2011 yılları arasında Almanya’yı terk etti. Bu veriler, İstanbul merkezli Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) bir çalışmasında ortaya çıkan sonuçlar. “Almancı” olarak adlandırılan Türkiye kökenlilerin şanslarını Türkiye’de deneme isteğini etkileyen sadece mesleki nedenler değil. Beyza Külünk’ün gerekçesi ise merak. 23 yaşındaki pedagoji öğrencisi ailesinin anavatanında yaşamanın nasıl olduğunu hep merak etmiş.


Türkiye’nin neden bu denli çekici geldiği bilimsel olarak araştırılıyor. Krefeld’deki Futureorg Enstitüsü Müdürü Kamuran Sezer Almanya’da yaşayan iyi eğitimli göçmen gençlerin hayata bakışları, alışkanlıkları ve davranışlarını araştırıyor. Kamuran Sezer, beyin göçünün nedeni olarak uyum politikasının, hedefini ıskalaması olarak gösteriyor.

Kamuran Sezer,
“Söz konusu genç akıllı kafaların Almanya ile özdeşleşmelerinin sağlanamadığı tespitinde bulunduk. Bunun sonucunda bu gençler kendini dışlanmış hissediyor.” diyor. Buna bir de Türkiye’de yaşanan ekonomik büyüme ekleniyor. Türkiye vasıflı insana ihtiyaç duyuyor. Kamuran Sezer, özellikle Almanya’da iyi eğitim görmüş Türkiye kökenli gençler için önemli bir piyasanın mevcut olduğunu söylüyor.

 Sezer Türkiye asıllı Almanların ülkeler arasındaki kültürel farklılığı oldukça hafife aldıkları görüşünde. Sezer “Türk şirketlerinde çalışmış olan ‘Almancılar’ ilk başta bir hayal kırıklığı yaşıyor.” diyor. Birçok Türkiye kökenli Alman, özellikle tartışma kültürü konusunda Türkiye ile Almanya firmaları arasında farklılıklarla karşılaşıyor. Birçok genç Türkiye’ye kalmak üzere geldiklerinde yabancılık çekiyor.