Başbakan Erdoğan, dersaneleri kapatacaklarını ve sistemin 2014'te devreye gireceğini söyledi. Dersaneciliği ne olursa olsun kaldıracaklarını söyleyen Erdoğan, dersane sahiplerini özel okul açmaya çağırdı.

Erdoğan, kararı açıklarken “Buna kim gücenirse gücensin” diyerek, yıllardır özel dersaneciliği cemaat faaliyetlerinin merkezine oturtan Fethullah Gülen’e de göndermede bulundu.

"Biz diyoruz ki, dershaneciler eğer eğitime öğretime destek vereceksiniz, okullar kurun, biz de sizden hizmet alımı yapalım. Bedeli neyse biz verelim. Sizi açık bırakacak değiliz. Biz yatırımdan kurtulmuş oluruz, siz de işinize devam edersiniz. Bu güzel teklif demiyorlar. Çünkü orası daha tatlı da onun için. Bunun adımını atacağız, er geç 2014'te o sisteme girmiş olacağız" diye konuşan Erdoğan, daha önce tartışılıp itirazlar sonucu vazgeçilen, kamu kaynaklarıyla özel okullaşmayı teşvik projesini de yeniden gündeme getirdi.

Erdoğan’ın derdi başka
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, Erdoğan’ın açıklamaları üzerine bir açıklama yayımlayarak, dersaneciliğin AKP döneminde iki kat yaygınlaştığını hatırlattı ve şimdiki adımın da özel okullaşmayı yaygınlaştırma amacı taşıdığına dikkat çekti.

Eğitim Hakkı Meclisi, Başbakan’ın bu projenin bir sermaye projesi olduğunu gizlemeye çalıştığını söyleyerek, AKP’nin özel okulları teşvik projesini hatırlattı: “Patronlara ‘öğrenci başına 1500 lira biz verelim, meslek okullarını siz açın, öğrencileri de ucuz iş gücü olarak kullanın’ diyen AKP şimdi de yeni eğitim patronları yaratmak için dershane sahiplerine sesleniyor: Siz okul açın, biz teşvik edelim, 4+4+4 sisteminin içinde daha fazla kâr edin.”

DB buyurdu, AKP özel okullaşmanın payını artırıyor
Meclis’in açıklamasında AKP’nin Dünya Bankası’nın (DB) eğitimde dönüşüm projesi doğrultusunda hareket ettiği belirtildi. Ayrıca AKP’nin özel sektörü kamu kaynaklarıyla finanse etmeyi ve özel okullaşma oranının teşviklerle yüzde 3’ten yüzde 30’a çıkartmayı hedeflediğine dikkat çekildi.

Eğitim Hakkı Meclisi, 4+4+4’le birlikte gündeme gelen bu özelleştirme hamlesine karşı mücadele edecek: “AKP’nin kirli oyununu bozacağız. Halkın eğitim hakkına yönelik bu saldırılara karşı parasız, bilimsel eğitim hakkımızı okullarımıza, geleceğimize, çocuklarımıza sahip çıkarak, 4+4+4’ü durdurarak cevap vereceğiz.” sendika.org