Danimarka'da Belediyeler Birliği'nin Lokavt kararını geri çekmesini isteyen 50 bin öğretmen parlamento binasına yürüdü. 1 Nisan tarihinden beri işsiz olan ve eğitime devam edemeyen öğretmenler, önce Kopenhag belediye meydanında toplandı daha sonra parlamento binasına yürüdüler. Ülkenin dört bir köşesinden Kopenhag'a akın eden öğretmenler, caddelere sığmadı. Normalde 30 bin kişilik kapasitesi olan parlamento meydanına sığmayan öğretmenler, parlamento çevresindeki caddeler ve kanal çevresini doldurunca trafik felce uğradı.

Yürüyüşte, işten çıkarılan Türkiye kökenli öğretmenler de yer aldı. Kopenhag polisi, yürüyüşün Danimarka tarihinde yapılan en kalabalık yürüyüşlerden biri olduğunu belirterek, bazı polis sendikalarının da yürüyüşe katılarak öğretmenlere destek verdiğini açıkladı. Emniyet Müdürü Henrik Möller Jakobsen “50 bin kişi hiçbir olay çıkarmadan protesto yürüyüşünü gerçekleştirdi" dedi.

Türkiye kökenli öğretmenlerden Vahit Bekar ve Bahadır Güler, işveren durumundaki belediyelerin, öğretmenler hakkında lokavt kararı alarak büyük haksızlık yaptığını ve işlerini geri alabilmek için protesto yürüyüşü düzenlediklerini söylediler. Her iki öğretmen de yaptıkları açıklamada “bugün öğretmenler olarak birbirimize ne kadar destek olduğumuzu ve hem fikir olduğumuzu göstermek için yürüdük. Hükümete ve Belediyeler Birliği'ne gücümüzü bir kez daha gösterdik. Geri adım atmayacağız. Bizim tek isteğimiz işimizin geri verilmesi ve bir an önce eğitime başlayarak, çocuklarımızı eğitmek" dediler. Öğretmenler parlamento meydanında gösteri yaparken, bazı milletvekilleri de parlamentonun pencerelerinden el sallayarak destek verdiler.

İŞİMİZİ GERİ VERİN

Öğretmenler ellerinde “Önce öğretmenler, sonra kim?", “Biz işimizi geri istiyoruz", “Hükümet müdahale etsin", “işbirliği anlayışı da beraberinde getirir" gibi pankartlar taşıyıp, slogan attılar. Yapılan konuşmalarda, Maliye Bakanı Bjarne Corydon'un, belediyeler ile anlaştığı ve lokavt kararını uygulattığı öne sürüldü.

Öğretmenler sendikası başkanı Anders Bondo Christensen yaptığı konuşmada, çözüm için her türlü yolu denediklerini; ancak Belediyeler Birliği'nin öğretmenleri kırmak için daha önceden hükümetle anlaşarak aldığı Lokavt kararını uygulamaya geçirdiğini söyledi. Bondo Christensen “Biz bir an önce hükümetin müdahalede bulunması ve lokavt kararını iptal etmesini istiyoruz. 50 bin öğretmen işinin başına dönmek ve öğrencilerine eğitim sunmak istiyor" dedi. Maliye Bakanı Corydon ise, lokavt kararına müdahale etmeyi düşünmediklerini, tarafların kendi aralarında çözüm üretmelerini beklediklerini belirterek, suçlamaları redetti. Öğretmenler, saat 16.00'da başladıkları protesto gösterisini saat 18.30'da tamamladılar.

İşveren durumundaki Belediyeler Birliği ve Öğretmenler Sendikası arasında 3 aydır devam eden toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 50 bin öğretmen hakkında 1 Nisan'dan itibaren lokavt kararı alınmıştı. Lokavt kararı nedeniyle öğretmenler ve 500 bin öğrenci eğitimsiz kaldı. Öğretmenler, haftada 37 saatin üzerinde çalışmaya ve 37 saatin tamamının okulda geçirilmesine karşı çıkıyorlar.