Parlamento önünde sayıları 15 bini bulan öğrenciler, hoparlörler ile seslerini bina içindeki politikacılara duyurmaya çalıştılar. Lise Öğrencileri Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Malene Nyborg, yaptığı konuşmada “politikacılar verdikleri sözlerden kaçıyorlar. Bugün burada aramıza çıkma ve konuşma yapma cesaretini bile gösteremediler. Öğrenci harçlarından kesiyorlar, ilerinin geleceği gençlere yatırım yapmaktan kaçıyorlar. Öğrenciler olarak ev kirası, otobüs tren kartı, telefon, eğitim gezisi, eğitim malzemesi gibi giderlerimizi kendimiz karşılıyoruz. Durum böyle iken öğrenci harçlarından kesinti yapıyorlar. Bugün burada hükümeti görünmeden değil, görünerek protesto ediyoruz. Hepimiz sokaklara çıkarak hükümete burada olduğumuzu kısıntıları kabul etmeyeceğimizi göstermek istiyoruz” dedi.

 

TÜRİYE KÖKENLİLER DE KATILDI

Protesto gösterisine çok sayıda Türkiye kökenli öğrenci de katıldı. Öğrencilerden Neşe Kızılkaya “hükümet bizim harçlarımızdan kesinti yapıyor. Ülkenin her bölgesinden öğrenciler olarak burada hükümetin eğitim ve öğrenci politikalarını protesto etmek için toplandık. Protesto gösterisinde göçmen asıllı, Danimarkalı öğrencilerin el ele vererek güç birliği yapması ayrı güzellik. Çünkü bu sorun sadece Danimarkalı öğrencilerin değil hepimizin sorunu. Gönül isterdi ki daha çok Türkiye kökenli öğrenci katılsın” dedi. Pedagog eğitimi alan bir diğer Türk asıllı öğrenci  Buket Yılmaz da öğrencilerin mevcut harçlarla zaten zor geçindiklerini ve iyi yaşamak için çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek “öğrenci olarak hem bütün gün okuyup hem de bir işte çalışmak zor. Bizler de insan gibi yaşamak istiyoruz. Harçlarımızdan kısıntı yaptığı için hükümeti protesto ediyoruz” dedi.

Öğrenciler mücadelelerine, hükümet planını geri çekinceye kadar devam edeceklerini bildirdiler. Gösteri, rap ve rock sanatçılarının şarkıları esliğinde danslar ve eğlence ile son buldu.