Almanya'da anadili öğrenme kapsamında verilen Türkçe derslerde okutulan yardımcı ders kitabı "Türkçe ve Türk Kültürü" isimli kitap ülkedeki göçmen kuruluşların gündeminde. "Türk milleti savaştı yüce istiklal için", "Biz sağlam Türk gençleri neşe ile coşarız" ve "Yaşasın Türk milleti, ulus olarak tek yürek olmalıyız" gibi ırkçı ifadelerin yer aldığı kitap, Alman Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatının dışında okutuluyor.

Türk Eğitim Bakanlığı tarafından 1. sınıftan ve 10. sınıfa kadar hazırlanan kitabı Alman Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) incelemeye alırken, konun yarın Türkiyeli göçmenlerin yoğun Kuzey Ren Vestifalya (NRW) Eyaleti Meclisi'nin gündemine gelmesi bekleniyor. ANF'ye konuşan göçmen kuruluşların temsilcileri ise federal hükümete ülkedeki Türkçe eğitim sisteminin gözden geçirilmesi çağrısını yaptılar.

KOÇ: BU KİTAP ALMANYA'NIN AYIBI

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) Başkanı Yüksel Koç Alman hükümetinin bu kitaba nasıl izin verdiğini merak ettiklerini söyleyerek "Etnik ve dini grupları aşağılayan, 'Her Türk Atatürk'ün askeridir' gibi militarist ifadelerin yer aldığı bu kitap için Türkiye'yi eleştirmek yetmiyor, çünkü bu kitap Alman devletinin ayıbı" diye konuştu.

MAT: DERSLERDE ALEVİ ÇOCUKLAR DIŞLANIYOR

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat ise Türkçe derslerde Alevi çocukların dışlandığını belirterek, sadece ders kitaplarının değil, başta öğretmenler olmak üzere bütün eğitim sisteminin gözden geçirilmesini istedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden bu yana çocuklara yalanlarla dolu bir tarihin öğretildiğini hatırlatan Mat, bu eğitim sisteminin Almanya'ya da sıçradığına dikkat çekti.

Türk eğitim sisteminin asimilasyon üzerine kurulduğunu belirten Mat devamla şu tepkiyi gösterdi: "Aslında bu sistemin Almanya'ya kadar gelmesi bizi çok şaşırtmamalı. Çünkü bu zaten devletin genlerinde olan bir durum. Sadece ders müfredatı değil, aynı zamanda Türkçe dersleri veren öğretmenlerin durumu da tartışılması gereken bir konu. Hiç alakası yokken, Türkçe dersi adı altında din dersi konuları işleniyor. Eğer siz derslerde bir etnik grubu öne çıkartırsanız bu çocukların duygularına zarar verecektir, bu çocuklar arasında 'Ben Türküm senden daha büyüğüm' gibi çatışmalara yol açacaktır."

Türk devletinin Almanya'daki imkanlardan yararlanarak ırkçı eğitim sistemini bu ülkeye taşımak istediğine dikkat çeken Mat "Türkçe dersler bu haliyle Alman eğitim sistemine de büyük zarar veriyor. Çünkü Almanya'da ırkçılığa hiç bir şekilde müsaade edilmezken, Türkçe anadil derslerini kullanarak Türk milliyetçiliğini yaymak hiç de hayırlı değil, tehlikelidir" dedi.

TOPRAK: ALMANYA TÜRKİYE'DEN ÖĞRETMEN ALMAMALI

Federal Uyum Konseyi Üyesi ve aynı zamanda Almanya Kürt Toplum Başkanı Ali Ertan Toprak ise "Türkçe ve Türk Kültürü" kitabının kendi gündemlerinde de olduğunu belirterek, GEW sendikasının eyaletlerin eğitim bakanlarıyla görüştüğünü bildirdi. Almanya gibi çok kültürlü bir ülkede çocukların böyle kitaplarla zehirlenmesinin kabul edilir hiç bir yanının olmadığını söyleyen Toprak, eğitim bakanlığının harekete geçmesini istedi.

Milliyetçiliğin iyisi ve kötüsünün olmadığına vurgu yapan Toprak "Almanya'daki Türk kuruluşlarının bir yandan Alman ırkçılığına karşı çıkmaları, bundan yakınmaları, diğer yandan da Türkçe derslerde çocuklara ırkçılığı aşılamaları yaman bir çelişki. Alman ırkçılığı neyse, Türk milliyetçiliği de odur. Çocuklara Türk milliyetçiliği aşılanırsa bu uyuma zarar verdiği gibi yaşadıkları ülkeye aitlik duygusu da vermeyecektir" dedi.

Sadece Aleviler ve Kürtlerin değil öncelikli olarak Almanların bu durumdan rahatsız olmaları gerektiğini söyleyen Federal Uyum Konseyi Üyesi Toprak ise şu çağrı yaptı: "Anadilde eğitim hakkı bir insan hakkıdır ve önemlidir. Fakat artık bu işi Almanya'da eğitim görmüş insanların yapması gerekiyor. Yani Türkiye'deki eğitim sisteminde yetiştirilen öğretmenlerle bu işin daha ne kadar sürdürüleceği de tartışılmaya açılması gerekiyor." ANF