Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), İngiltere Sağlık Kurumu (NHS) ile başkent Londra'da ortaklaşa uygulayacağıTürkçe konuşan aile ve çocuklarının sosyal ve psikolojik gelişimine katkı sağlayacak olan programa kaynak oluşturmak için yardım gecesi düzenledi. Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Edmonton semtinde düzenlenen yardım gecesine Londra'da yaşayan çok sayıda Türkiye kökenli işadamı ve yardımsever katıldı. Gecede sahneye çıkan Yaşar, en popüler şarkılarını Londra'daki sevenleri ile birlikte seslendirirken Kürşat Başar da Yaşar ve Ayşen'e saksafonu ile eşlik etti.

Gecenin açılışında proje hakkında kısa bir sunum yapan İngiltere Ulusal Sağlık Kurumu (NHS)’dan Uzman Klinik Psikolog Şeila Yahya Levi, programın amacının, özellikle Kuzey Londra’da yaşayan, Türkçe konuşan anneleri ve çocuklarını bilimsel, sosyal ve duygusal yönden desteklemek olduğunu kaydederek dil bariyeri nedeniyle İngiltere’ye entegre olamayan, eğitim seviyesi düşük ebeveynleri çocuklarını daha bilinçli eğitmelerine yardımcı olmak istediklerini belirtti.

TÜRKİYE’DEKİ MODELİ İNGİLTERE’DE UYGULAYACAKLAR

İngiltere’de yaşayayan Türkçe konuşan çocukların özellikle eğitim sistemindeki başarısızlıkların ortadan kalkması için hayata geçirilecek AÇEV programının Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Barnet, Enfield ve Haringey NHS kurumları tarafından uygulanacağını belirten Levi, NHS desteğiyle İngiltere’de ilk kez uygulanacak programın Türkiye’nin 81 ilinde 1982 yılından bu yana uygulandığını ve çok başarılı sonuçlar alındığını bildirdi.

Levi şöyle konuştu: ‘Bu program ile anne ve babalara çocuk yetiştirme konusunda yeni beceriler ve bilgiler kazandırıldırıldığı ve sonuçta çocukların daha hızlı okuma yazmayı öğrendikleri ve eğitim hayatlarının daha başarılı olduğu ortaya çıktığı görüldü. 4-6 yaş grubu çocuklarımızdan başlayarak bu çocukların annelerine okullarda eğitim vermek suretiyle çocukların , ruhsal, sosyal ve kültürel anlamda gelişmelerine katlı sağlamalarını amaçlıyoruz.’

25 hafta sürecek program süresince Enfield’daki ilkokullarda ailelere verilecek ücretsiz kurslarla ebeveynlerin çocuklarına evde daha bilinçli bir biçimde eğitmelerine çalışılacak.

Yardım gecesinden elde edilen tüm gelir AÇEV’in, İngiltere Sağlık Kurumu (NHS) ile ortaklaşa düzenleyeceği projenin hayata geçirilmesi için kullanılacak.