Yunanistan Parlamentosu borç anlaşmasının ön şartlarını onayladı.

Yunan Parlamentosu'nda bulunan 300 milletvekilinden 162'sine sahip olan Çipras hükümeti'ne ( 149'ı Syrıza ve 13'ü koalisyon ortağı milliyetçi ANEL üyesi) muhalefet partilerinden destek geldi.

Yunanistan medyasına yansıyan bilgilere göre borç anlaşması 229 milletvekilinin desteğiyle meclisten geçti. Borç anlaşmasının ilk etapta meclisten geçmesine rağmen, Aleksis Çipras hükümeti büyük yara aldı. Edinilen bilgilere göre, SYRIZA'nın 32 milletvekili borç anlaşmasına onay vermedi. 6 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Sonuçlara göre, SYRIZA-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti meclisteki sandalye çoğunluğunu kaybetmiş durumda

KOMÜNİST AKIM VE SOL PLATFORM ANLAŞMAYA KARŞI

Borç anlaşması öncesinde parlamento binasının önünde polis göstericilerle çatıştı. Atina polisi 50'ye yakın göstericiyi göz altına aldı.
Meclis içerisindeyse, SYRIZA en büyük yarayı sol platformdan ve komünist akımdan aldı. Marksist tezleriyle öne çıkan parti üyeleri borç anlaşmasına karşı açık tavır aldılar.

BAŞBAKAN ÇİPRAS: BAŞKA ALTERNATİF YOK

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, oylama öncesi parlamentoda yaptığı konuşmada, pakette yer alan tedbirleri tasdik etmemesine rağmen başka alternatif olmadığını ifade etti. Çipras, "Tedbirlere inanmıyorum. Fakat kabul etmek zorunda kaldık" dedi.

MALİYE BAKANI: SOL ESKİ DÜŞÜNCELERİNİ KIRSIN

Yunanistan Maliye Bakan Euclid Çakalotos da solun eski düşüncelerini kırması gerektiğini belirterek, "Aksi halde Yunanistan'ın geleceği olmayacak" ifadesini kullandı.

Çakalotos, "Bir şey biliyorum. Eğer sol eski düşüncelerini kırmazsa, bu ülkenin geleceği olmayacak. Biz ülkenin içinde bulunduğu durumu abartmıyoruz. Şu an kreditörle yapılan anlaşmayı yargılamak için çok erken. Gelecek birkaç yıl Avrupa test edilecek" değerlendirmesinde bulundu.


REFORM PAKETİNDE NELER VAR

Çipras’ın “İnanmadığım bir belgeye imza attım çünkü buna mecburduk” dediği reform paketinde özellikle KDV artırımları, emekli yaşı ve maaşı maddeleri büyük tepki çekiyor.

Yunanistan parlamentosunda oylanacak paketin dikkat çekici maddeleri şöyle:

-Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması. -Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’inin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması. -Bu kapsamda Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor). -Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması. -Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması. -Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması. -Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması. -Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması. -Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.

Atina sokaklarında reform paketine gösterilen tepki: