Saldırılarda onlarca kişi de yaralandı.

IŞİD saldırıları üstlendiğine yöçnelik açıklamayı kendisine yakın Twitter hesapları üzerinden yaptı. Kasım ayında Yemen kolunun kurulduğunu ilan eden IŞİD, daha önce hiç bu ülkede herhangi bir saldırı düzenlememişti.

Cuma namazında saldırılar

İki camideki saldırılar Cuma namazı kılınırken düzenlendi. Sana'nın güneyinde bulunan Bedir Camii'ndeki saldırıyı iki intihar eylemcisi gerçekleştirdi.

Camide cemaatin arasında karışan intihar eylemcilerinden biri üzerindeki bombayı patlatırken, halk panik içinde dışarı kaçtı. Bu sırada dışarıda bekleyen ikinci intihar eylemcisi üzerindeki patlayıcıları ateşledi.
Al Jazeera Televizyonu, ölenler arasında, önde gelen Husi din adamı Bedir Camii imamı El Murtada bin Zeyd al-Mahatvari'nin de bulunduğunu duyurdu.

Yemen'in bir başka semtinde bulunan El Haşhaşuş Camii'ne de intihar saldırısı düzenlendi.

Muhammed Ansi adlı bir kişi Amerikan Associated Press ajansına, "Patlamanın etkisiyle iki metre savruldum. Caminin içi bir anda ceset parçaları; kafa, bacak, kol doldu. Camii kan gölüne döndü" dedi.
Ansi, birçok kişinin caminin camlarının etrafa saçılmasıyla yaralandığını söyledi. İsyancılara ait El Masira televizyonu ölü ve yaralıların kanlı battaniyelerle taşınma görüntülerine yer verdi.

Saldırı düzenlenen iki camiye de daha çok Şii Husilerin gittikleri biliniyor.

Yemen'de Husi isyancılar ile aralarında El Kaide'nin de bulunduğu bazı silahlı gruplar arasında da çatışmalar yaşanıyor.

El Kaide militanları Husilerle çatışıyor

İsyancı Husiler ise geçen yıl Eylül ayında başkent Sana'yı ele geçirmişler ve nüfusunun büyük çoğunlunu Sünnilerin oluşturduğu ülkenin orta ve batı kesimine ilerlemişlerdi.

El Kaide örgütünün Yemen'deki kolu ise Husilerle çatışıyor.

Yemen'deki son saldırılar dün ülkenin güneyindeki Aden kentinde Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı güçler ile onun selefi Ali Abdullah Salih'in destekçileri arasındaki çatışmaların ardından düzenlendi. Çatışmalar sonrası savaş uçakları Hadi'nin geçen ay kaçtığı Aden'deki Başkanlık Sarayı'nı bombalamıştı. Hadi sarayda isyancılar tarafından ev hapsine alınmış durumda.

Devlet Başkanı'nın yardımcıları ise dün yaşananları "başarısız bir darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Salih yoğun gösterilerin ardından 2011'de görevi Hadi'ye devretmiş ancak siyasi gücünü korumuştu.
Devlet Başkanı olduğu dönemde mücadele ettiği Husiler ise geçen sürede Salih'in müttefiki olmuştu.