El Cezire'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'nin istifa ettiğini bildirdi. Ancak, istifa haberiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Al Jazeera muhabirinin elde ettiği istifa bildirisinde, Mansur Hadi, 'artık ülkeyi yönetemediğini, görevinin amaçlarını gerçekleştiremez hale geldiğini' söyledi. "Durumun çıkmaz yola girmesinden dolayı Yemen halkından özür diliyorum. Yemen'de bazı siyasi taraflar çabalarımızı boşa çıkardı" diyen Hadi, 21 Eylül olayları ile Husilerin saldırılarının siyasi değişim sürecini kötü etkilediğini vurguladı.

Yemen Hükümeti Sözcüsü Racih Badi ise, Başbakan Halit Bahhah'ın Devlet Başknı Abd Rabbuh Mansur Hadi'ye hükümetin istifa kararını sunduğunu belirtti. Badi, "hükümet yaşanan krizlerle başa çıkamadı. Yemen halkına vermeye çalıştığı hizmet ve güvenlik sağlayamadı" dedi.

Kararın bakanların oy birliğiyle alındığını ifade eden Badi, herhangi bir tarafın hükümetin bu kararına karışmadığını ifade etti.

Al Jazeera'ya konuşan Badi, ülkedeki tarafların hükümete destek vermediğini söyleyerek, hükümetin ülkedeki krizlerle baş çıkamadığını dile getirdi.

Hükümet ise, yayınladığı yazılı açıklamada, ülkedeki devam eden krizlerin sırasında taraf olmak istemediğini, farklı nedenlerden dolayı görevini yerine getiremediğini duyurdu.

YEMEN'DE NELER OLUYOR

İran destekli Şii Husiler, 4 aydan beri başkent Sana'yı elinde bulunduruyordu. Yemen askeri güçleri ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkesi kaosa sürüklerken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Özel Kalemi Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı. Husilerin bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin, Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, yönetim ile başkent Sana'ya giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı.

Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise İran'ın desteğini alan Şii Husiler ile Sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.