Uluslararası Af Örgütü üyeleri, New York'taki BM binasının karşısında, Doğu Irmağı'nın Long Island City yakasında bir binanın çatısına gerçek boyutlarda, askeri bir helikopter maketi ve askeri mühimmat yerleştirerek Birleşmiş Milletler'i protesto etti. Uluslararası Af Örgütü üyeleri, Birleşmiş Milletler'de bugün sona erecek Silah Ticareti Anlaşması görüşmelerinin, savaşsız bir dünya için gerekli koşulları sağlayamayacağını öne sürdü.

Görüşmelerin, savaş suçları, insanlık karşıtı suçlar ve soykırım işlenen ülkelere silah satışına yasak getiren anlaşma ile olumlu bir adım atıldığına değinen Uluslararası Af örgütü, silahların çatışmalar dışında insanların öldürüldüğü, kaçırıldığı ve işkenceye maruz kaldığı ülkelere de satıldığına da değinerek ve anlaşmanın bu ülkelere silah satışıyla ilgili herhangi bir madde içermediğini belirtti.

Örgüt adına, Venezuella'da görev yapan Cesar Marin, yaptığı açıklamada, Silah Ticareti Anlaşmasının imzalanması için 20 yıldır mücadele verdiklerini belirterek, 'Uluslararası toplumda konvansiyonel silah ticaretinin en iyi şekilde kontrol edilebilmesi için, bu silahlar yüzünden acı çekmiş, yaşamlarını yitirmiş insanlar için, BM'ye büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Şimdi ellerinde böyle bir anlaşmayı gerçekleştirmek için şans var. İnsan hakları ihlallerinin olmaması için, hiçbir denetimi olmayan konvansiyonel silah ticaretine düzenleme getirilmesini istiyoruz. BM'nin bu konuda, liderlik, cesaret göstermesini ve güçlü bir anlaşma ortaya koymasını istiyoruz' diye konuştu.

Marin, güçlü bir anlaşmaya varılması konusunda başta ABD olmak üzere BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ülkelerin en çok sorun çıkaran ülkeler olduğuna da değinerek 'Kampanyamızın bir bölümü, özellikle daimi üye ülkelere yönelik. Asıl onlar daha çok sorumluluk göstermeliler. En başta kendileri önde gelen silah üreticileri. Dünyada savaşa, kıyımlara yol açan silahlar onların ürettikleri silahlar. Onları da daha sorumlu ve duyarlı olmaya çağırıyoruz' dedi.