Uluslararası Af Örgütü'nün IŞİD'i "İslam Devleti (İD)" olarak adlandırdığı raporda, Irak hükümeti destekli milis güçleri, IŞİD zulmünden kaçan sivillere işkence yapmak, yargılamadan infaz etmek ve keyfi olarak tutuklamakla suçlanıyor.

Kötü muameleye uğrayanların sıklıkla IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan sunni müslümanlar olduğu belirtilen raporda, suçlamalara maruz kalanların temelsiz olarak suçlandıkları, hükümet yanlısı güçler ile milis gruplarının bir çok kez acımasız şekilde insan haklarına aykırı hareket ettikleri belirtiliyor.



Amnesty Ortadoğu Araştırmaları Şefi Philip Luther yaptığı basın açıklamasında, "Irak, şu anda IŞİD’ten gelen gerçek ve ölümcül bir güvenlik tehditi ile karşı karşıya. Ancak bu yargısız infazların, kaybolmaların, keyfi tutaklamaların gerekçesi olamaz" dedi.

Kötü muameleya maruz kalanların sayısının tam olarak belirtilmediği Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, bu sayı binleri buluyor. IŞİD’e karşı başlatılan Musul operasyonu konusunda operasyona katılan taraflara çağrıda bulunan Af Örgütü, taraflardan durumu daha da kötüleştirmemelerini istedi.



Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırmaları Şefi Philip Luther, "Musul’u geri alma operasyonunun yürütüldüğü bu sırada Irak Hükümeti bu tür korkunç saldırıların olmaması için gerekli önlemleri garanti etmelidir. Irak’ta İD’e karşı silahlı mücadeleyi destekleyen ülkeler bu tür saldırılara gözlerini kapamaya devam etmemeliler" diye konuştu.