ABD'nin 'Rusya Ukrayna'yı her an işgal edebilir' ısrarı devam ederken, Kiev'de 'NATO üyeliği' tartışması çıktı. Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, 'Rusya'yla savaştan kaçınmak için NATO üyeliği girişiminden vazgeçebileceklerini' söyledi. Ancak Rusya'nın Batı'dan istediği güvenlik garantilerinin kabulü olarak yorumlanabilecek bu sözler, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin tepkisini çekti. Zelenskiy sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, NATO üyeliğinin Ukrayna anayasasında da yer aldığını belirterek büyükelçiden açıklama talep etti. Kısa süre içinde de elçiden 'düzeltme' geldi.

BM: İsrail, Gazze'ye gıda yardımlarını engelliyor BM: İsrail, Gazze'ye gıda yardımlarını engelliyor

ELÇİ NE DEDİ?

BBC'ye konuşan Prystaiko, 'Kiev'in NATO üyeliğine dair pozisyonunu değiştirip değiştiremeyeceğine' ilişkin soruya yanıtında, Ukrayna'nın NATO'ya katılma hedefinde 'esneklik' göstermeye istekli olduğunu söyledi. Prystaiko, "Özellikle de bu şekilde tehdit ediliyorsak, bu şekilde şantaja maruz kalıyorsak ve buna itilirsek..." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DE 'TAVİZ' OLARAK YORUMLANDI

Bu sözler, İngiltere'de Ukrayna tarafından verilmiş bir 'taviz' olarak yorumlandı. BBC'nin Kiev muhabiri James Waterhouse ilgili haberi Twitter'da paylaşırken 'bir tavize dair ilk önemli ipucu' ifadelerini kullandı; İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey de 'Ukrayna NATO üyeliğine dair ne karar verirse versin destekleyeceklerini' söyledi. 

Heappey, "Eğer Ukrayna bir NATO üyesi olmamayı teklif etmeye verirse, bunu destekleriz. Bu Ukraynalıların kararı. Eğer pozisyonları korumayı isterler ve gelecekte NATO'ya katılabileceklerini söylerlerse, bunu da destekleriz çünkü egemenlik budur ve biz de bunu destekliyoruz" dedi.

ZELENSKİY: NATO VE AB ÜYELİĞİ MUTLAK ÖNCELİK

Ancak büyükelçinin sözleri Kiev'de hoş karşılanmadı. ABD ile NATO Rusya'ya bu yönde bir söz vermeyi reddetmişken ve gelecekteki olası NATO üyeliği Ukrayna anayasasında da yer alırken, Devlet Başkanı Zelenskiy büyükelçiden izahat istedi.

Zelenskiy sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "İngiltere Büyükelçisi'ne NATO üyeliği konusunda ne demek istediğini açıklaması için bir fırsat verilmeli" dedi. Açıklamada, "Ukrayna'nın NATO ve AB'ye üye olma arzusu anayasada da yer almaktadır. Kuzey Atlantik İttifakı ve Avrupa rotası Ukrayna için mutlak bir öncelik olmayı sürdürmektedir" denildi.