Anadolu Ajansı (AA), Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelere katılan yetkililerle Iraklı kaynaklara atıfta bulunarak yaptığı haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başika kampında eğittiği Musullu savaşçıların Peşmerge güçleriyle eş ya da yakın zamanlı şekilde aynı hatta harekete geçeceği bildirildi.

AA'ya göre, operasyon planı, Irak ordusu ve Şii milislerin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Ninova Bekçisi güçleriyle eş ya da yakın zamanlı şekilde kentin güneyindeki Kayyare'den kuzeye ilerlenmesini içeriyor.
Böylece Musul'un güney, doğu ve kuzeyden çembere alınacağı belirtiliyor.

Türkiye'den Musul açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın daha önce yaptığı açıklamada, Musul'a yönelik operasyonun Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini söylemişti.

Kalın, "Musul operasyonu Iraklıları olduğu kadar bizleri de yakından ilgilendirmektedir, Musulluları olduğu kadar bizim topraklarımızda yaşayan insanları da ilgilendirmektedir. Çünkü Musul'da yapılacak bir hata yüz binlerce insanın mülteci olmasına neden olabilir, IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratabilir, terörle mücadelede yeni komplikasyonlar ortaya çıkartabilir” demişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise Musul'a düzenlenecek bir operasyonun 700 bin kadar insanın evlerinden kaçıp insani yardıma muhtaç duruma düşmesine yol açabileceği uyarısında bulunmuştu. DW, BS/GA