TK6491 sefer sayılı Boeing 747 tipi kargo uçağı Hong Kong'dan kalkış yapmıştı. Uçağın Bişkek'te durakladıktan sonra nihai varış noktası İstanbul'a hareket etmesi planlanıyordu. Uçak, Türk Hava Yolları'na (THY) ait kargoyu taşıyordu.

Kırgız hükümetinden yapılan açıklamada, uçağın Manas Havaalanı yakınlarında bulunan popüler tatil belgesi Dacha-Suu'ya düştüğü belirtildi. Kaza sonucu en az 15 bina hasar görürken, yaşamını yitirenlerin arasında çocukların da olduğu bildirildi.

ucak kaza

THY'den başsağlığı mesajı

Yetkililer, kaza sırasında dondurucu sis nedeniyle görüşün oldukça kötü olduğunu ancak kazanın nedeninin ne olduğunu kesin olarak söylemek için erken olduğunu ifade ediyor.

Düşen uçağın 14 yıldır kullanımda olduğu sanılıyor.

İstanbul merkezli 2004 yılında kurulan ACT Havayolları "myCargo" markasıyla kargo taşımacılığı yapıyor. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, hisselerinin yüzde 50,9'u Türk işadamı Dağlar Çizmeci'nin, yüzde 49'u da Çinli HNA Group'un elinde bulunuyor.

THY MESAJ

Türk Hava Yolları (THY), Twitter üzerinden kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı diledi.

BBC'ye konuşan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, uçağın ACT Havayolları'na ait olduğunu ancak THY kargosunu taşıdığını söyledi.

Ölü sayısı artabilir

Kırgızistan Acil Kurtarma Birimi'nin Sözcüsü Muhammed Svarov, AFP ajansına yaptığı açıklamada, ölü sayısının "çok daha yüksek olabileceği" ve sağ kurtulanları bulmak için büyük bir çalışmanın yürütüldüğünü söyledi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımladı ve kurbanların ailelerine mali yardım yapılacağını duyurdu.

Kırgizistan'ın ana uluslararası havaalanı olan Manas Havaalanı, kazanın ardından uçuşlara kapatıldı.

2008 yılında Manas'tan kalkan ve İran'a gitmekte olan bir yolcu uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüş ve kazada en az 68 kişi yaşamını yitirmişti.