Ülke genelinde öfke dalgasına yol açan cinayetin ardından Kurucu Meclis’in solcu üyesi Muhammed Brahmi’nin cenazesi bugün son yolculuğuna uğurlandı. Kırmızı beyaz ulusal bayrağa sarılan tabutu askerlerin eskortluğunda başkentteki evinden saat 11.00’de ayrılarak El-Jellaz Mezarlığı’na taşındı. Onbinlerce kişinin katıldığı kitle Habib Burkiba Caddesi’nden geçti. Brahmi’nin yakınları ve yoldaşları törene katılırken, ailesinin istediği şekilde iktidardaki Ennahda partisinin hiçbir sorumlusu törende yer almadı.


HÜKÜMET 14 ‘RADİKAL İSLAMCI’NI İSMİNİ YAYINLADI


Tören yüksek güvenlik tedbirleri altında yapıldı. Ülke genelinde ise gerilim üst boyutlarda. Brahmi’nin ailesi cinayetten hükümeti sorumlu tutarken, Tunuslu makamlar, Brahmi ve Şubat ayında katledilen Şükrü Belayid’in katil zanlısı olduğu belirtilen radikal İslamcı bir kişiyi aktif bir şekilde aradıklarını duyurdu. Yetkililere göre Belayid ile Brahmi aynı silahla öldürüldü. Tunus makamları cinayete ilişkin suçlamaları reddederken, cinayetin birinci zanlısı olarak Bubaker Hakim’i gösterdi. Aranan Hakim’in El Kaide’ye bağlı olduğu belirtilen Ensar Aşaria’ya yakın bir kişi olduğu iddia edildi. Hükümet, Cuma günü cinayetlere karışan radikal İslamcı 14 kişinin isimlerini yayınladı. Hakim ile birlikte bunlardan 7’si daha aranıyor. Diğerleri yakalanmış.


BİR EYLEMCİ ÖLDÜ


Solcu parti ve organizasyonlar ile sivil toplum örgütü üyeleri Kurucu Meclis önünde bir gösteri yaparak, Brahmi cinayetini protesto etti ve meclisin feshini istedi.  


Brahmi’nin de üyesi olduğu solcu patiler koalisyonu Hal Cephesi’nin 45 yaşındaki üyesi Muhammed Müfti, Gafsa kentinde Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece yapılan gösteriler sırasında polisin şiddetli müdahalesinde ağır yaralandı. Gaz bombası ile başından vurulan Müfti, hayatını kaybetti. Eylemcilerin valilik binasını işgal etmek istediği sırada bu olayın yaşandığı belirtiliyor. 


Muhammed Brahmi’nin 25 Temmuz günü başkent Tunus’taki evinin önünde 14 kurşunla katledilmesinden sonra 26 Temmuz günü ülke genelinde grev yaşandı. Uçaklar havalanmadı. UGTT sendikası, 2011 sonundaki ayaklanma ve Şubat ayında diğer bir muhalif olan Şükrü Belayid’in katledilmesi ardından gittiği bu kapsamdaki “siyasi” genel grevin üçüncüsünü Brahmi cinayeti ardından gerçekleştirdi.  

Perşembe ve Cuma günü yaşanan gösterilerde birçok kente iktidar partisi Ennahda’nın büroları ile resmi binalar ateşe verildi.


42 MİLLETVEKİLİ ÇEKİLDİ


Ulusal yasın ilan edildiği Cuma günü ayrıca geç saatlerde muhalefete mensup 42 milletvekili, Kurucu Meclis’in feshini ve hükümetin gitmesini talep etmek için çekildiklerini duyurdu. Gece düzenlenen basın toplantısında Khemaies Ksila, bunun Kurucu Meclis’in feshi ve hükümetin gitmesini hedefleyen birinci aşama olduğunu ifade etti. 42 milletvekili Nidaa Tunes isimli parti etrafında birçok partinin bir araya geldiği “Tunus için Birlik” içerisinde yer alıyorlar. Bu vekiller aynı zamanda solcu “demokratik ittifak” ve Halk Cephesi’nin üyeleri. 


El Cumhuri partisi yöneticisi anayasa yazımının uzmanlardan oluşan bir komiteye teslim edilmesi ve bir “Ulusal Selamet Hükümeti” kurulmasını önerdi. Milletvekilleri istifa etmediler ancak Kurucu Meclis’in çalışmalarını boykot ediyorlar. Chebbi, “Ennahda ve iki ittifakına, kendi üyelerini yerleştirerek egemenliklerini pekiştirmelerine fırsat vermemek için” istifa etmediklerini söyledi. 


42 vekilin geri çekilmesi Kurucu Meclis’in çalışmalarını engellemiyor. Zira 217 sandalyeli parlamentoda üçte iki çoğunluk bulunuyor. El Massar partisi milletvekili Fadhıl Musa, “Ennahda ve ittifaklarının kibri ve kendini beğenmişliği karşısında muhalefetin sesinin duyulması için meşru bir baskı yöntemidir” dedi.