Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Türk uçaklarının vurduğu köylerde en az 35 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Örgüt, bombalanan Cebel Kussa köyünde, 50 kadar kişinin de yaralandığını da ifade etti.

ASSOCIATED PRESS AA’NIN YALANLARINI TIRNAKLADI

Associated Press ajansının Kürt yetkililere ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdıkları haberde, Türkiye’nin sözde ‘muhaliflerle’ birlikte yaptığı saldırılarda en az 35 sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Türkiye’nin tanklarını göndererek Suriye’deki savaşın daha da ‘dramatik’ bir şekilde tırmanmasına yol açtığı vurgulanan haberde, Türk güçlerinin savaş açtığı Kürtlerin IŞİD'e karşı ‘en etkili güç’ olduğu hatırlatıldı.

AP’nin haberinde diğer tüm uluslararası ajanslarda olduğu gibi, Anadolu Ajansı’nın haberlerindeki yalanların tırnak işareti içerisinde verilmesi dikkat çekti. AA’nın haberlerindeki ‘terörist’ ve ‘sivillerin zarar görmemesi için herşey yapılacak’ sözleri tırnak içerisinde verildi.

New York Times (NYT) gazetesinin Ortadoğu servisinin geçtiği haberde de, QSD sözcülerinden Şervan Derwiş’in açıklamalarına yer verilerek, dün geceden bu yana Türk savaş uçakları ve tanklarının yoğun saldırıları olduğu kaydedildi.

NYT haberinde, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamaya da yer verilerek, Türk ordusunun iki ayrı köyde çoğu sivil en az 35 kişiyi katlettiği bilgisi paylaşıldı. Gazete, ayrıca Hawar Haber Ajansı (ANHA)’nın paylaştığı Bir El-Kûsa köyündeki tüm sivillerin yaşamını yitirdiği yönündeki bilgiye de yer verdi.

BBC: SURİYE KÜRTLERİNE KARŞI SAVAŞ PKK’YLE SAVAŞI DAHA DA ALEVLENDİREBİLİR

İngiliz BBC televizyonunun sivil katliamına ilişkin haberlerde, Türk kaynakların 25 Kürt savaşçısını öldürdükleri, ancak başka kaynakların ise 35 sivilin katliamından söz ettikleri belirtildi. BBC, her iki iddiada bahsi geçen saldırıların aynı yerde olup olmadığının ise henüz bilinmediği kaydedildi.

BBC haberinde ayrıca Güney Yıldız imzalı kısa analize yer verilirken, Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere yönelik savaşının bizzat ülke içinde PKK ile yaşanan savaşı daha da alevlendirme riski taşıdığı vurgulandı.

DER SPIEGEL VE N-TV

Alman Der Spiegel dergisi ile N-TV Almanya kanalları da Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdıkları haberlerinde en az 35 sivilin katledildiğini duyurdular.

N-TV haberinde doğrudan ‘(Türk) ordusu en az 35 sivili öldürdü’ başlığıyla verilen haberde, Cerablus’un güneyinde bir çiftliğe sığınan sivillerin hedef alındığı kaydedildi.

LE FIGARO: EN ETKİLİ GÜÇ OLMALARINA RAĞMEN YPG’YE ‘TERÖRİST’ DENİYOR

Fransız Le Figaro gazetesinde de sivil katliamında yaşamını yitirenlerin sayısının en az 35 olduğu bilgisi paylaşıldı. Gazetenin haberinde, Türkiye’nin DAİŞ çetelerine karşı en etkili mücadeleyi yürüten ve ‘Ankara’nın da müttefiği Washington’un desteğini alan’ YPG’yi halen ‘terörist’ olarak kabul ettiğine dikkat çekildi.

Avusturya’nın önde gelen tüm gazete ve televizyonlarında da konuya ilişkin haberler Londra merkezli SOHR’a dayandırılarak verildi. Haberlerde, Türk saldırılarında en az 35 sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu.