Tokyo valisi İstanbul'dan özür diledi



Tokyo Valisi Naoki Inose, İstanbul'un, 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığıyla ilgili açıklamaları nedeniyle özür diledi.

2020 Olimpiyatları adaylığı sürecinde, İstanbul'un iki rakibinden biri olan Tokyo'nun Adaylık Komitesi Başkanlığı'nı da yürüten Inose, ABD'nin "New York Times" gazetesine geçen hafta verdiği demeçteki ifadeleri için af diledi. Japon vali, yaptığı açıklamaların "uygunsuz olduğunu ve bu durumu düzeltmek istediğini" bildirdi. 

İstanbul'un Tokyo'ya oranla adaylık için "daha az gelişmiş" ve "daha az donanımlı" bir kent olduğunu belirten Inose, Tokyo ve İstanbul arasında farklılıklar bulunduğunu iddia etmiş, "Sporcular için en iyi yer hangisi? İki ülkenin oluşturmak üzere olduğu altyapısını ve gelişmiş tesislerini birbiriyle karşılaştırın" ifadelerini kullanmıştı. 

Inose, "Müslüman ülkelerin tek ortak yönü Allah. Birbirleriyle kavga halindeler ve toplumsal sınıfları var" ifadeleriyle de büyük tepki toplamıştı. 

Valiye ceza gelebilir

Valinin açıklamalarının, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) aday ülkelere ilişkin getirilen yorum yasağı kuralını ihlal ettiğini belirten yetkililer, IOC Etik Komisyonu'nun Inose'ye kınama ya da uyarı cezası verebileceğini belirtiyor. 

Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda da bu açıklamaların yapılıp yapılmadığına dair IOC'den teyit mesaj aldıklarını dün açıklamıştı. 

İstanbul, Tokyo ve Madrid 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak adaylar arasında bulunuyor. IOC, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te 7 Eylül'de yapacağı gizli oylamayla organizasyonun düzenleneceği kenti belirleyecek.