Gazetedeki haber Times muhabirleri Tom Coghlan, Aimal Yaqubi ve Sara Elizabeth Williams'ın ortak imzasını taşıyor. Haberde İran'ın, Afganistan ve Pakistan'da Esad rejimine destek için topladığı Şii paralı askerlere binlerce dolar teklif ettiği belirtiliyor.

Times'ın haberinden bazı satırlar şöyle:

"Kabil'deki Şii toplum liderlerine göre, paralı askerlerin toplanmasını Afganistan'ın başkentindeki İran Büyükelçiliği koordine ediyor. Büyükelçilik her ay Suriye'de savaşa katılmak isteyen 'yüzlerce' Şii için vize alıyor. Pakistan'da da internet üzerinden paralı asker toplanıyor. Savaşçılara 3 bin dolara kadar ücret teklif ediliyor."

Times, Afganistan'da paralı askerlerin toplandığı Şii Hazaraların uzun süredir ülkelerinde baskı altında yaşadıklarını hatırlatıyor. Kabil'de gazeteye konuşan bir Şii lider de "Bu kişileri Suriye'de savaşa iten temel neden, işsiz olmaları. Ancak dini nedenler de bu kararda rol oynuyor" demiş.

'İran'da yaklaşık 2 milyon kaçak Afgan var'

Times ayrıca İran'da yaklaşık 2 milyon Afganın kaçak olarak yaşadığını, bu kişilerden bazılarının da sınırdışı edilmekle tehdit edilerek Suriye'de cepheye sürülmüş olabileceğini vurguluyor. Suriyeli muhalif komutanlar da, son haftalarda ele geçirdikleri ya da öldürdükleri Afgan ya da Pakistanlı savaşçı sayısında artış olduğunu söylüyor.

Times'a konuşan Suriye'nin güneyindeki muhalif komutanlardan Binbaşı İsam El Rayyis, "Son 4 ayda savaştığımız kişilerin yüzde 80'i yabancı militan, sadece yüzde 20'si Suriye ordusundan" demiş ve eklemiş: "Geçen ay Dera'daki bir harekat sırasında dokuz Afganı yakaladık. Bize Suriye'ye gelerek savaşmaları için kendilerine 5 bin dolar ödendiğini söylediler. Tahran'dan gelmişler. Onlara, buraya gelip savaşmamaları halinde Afganistan'a gönderilecekleri söylenmiş. Gerçek anlamda bir eğitimleri yoktu. Buraya sadece ölüme gönderilmişler."

Times, bazı uzmanların, Suriye'de Afganistan'dan ve Pakistan'dan 5 bin kadar kişinin Esad rejimi için savaştığına inandıklarını, bu kişilerin yılbaşından bu yana aldıkları yenilgilerle moralleri bozulan hükümet güçlerine destek verdiğini belirtiyor.  Gazete Suriye ordusunun Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenip iyi organize olmuş muhalifler karşısında gerileyip, toprak kaybettiğine de dikkat çekiyor. BBC