Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner BM'deki konuşmasında, "Ekonomik teröristler, yoksulluk, sefalet ve açlık getirir, Bu akbabalar sadece ülkemize değil, tüm dünyaya tehdittirler" açıklaması sonrası, Almanya Maliye Bakanı Schäuble'yi de sert bir dille eleştirmişti.   

Hatırlanacağı üzere ülkesinin borçlarını ödeyemez duruma geldiği için devlet olarak iflasın eşiğinde olan Arjantin, uluslararası piyasalarda ABD, İngiltere ve Japonya'nın karşı çıkması sonucu yeni kredilerden muaf tutulmuştu.  

Kirchner, ABD'nin hükümetine dönük darbe girişiminde olduğunu ve kendisine suikast hazırlığı yaptığını söyledi. Kirchner, polislerin kendisini IŞİD militanlarına karşı uyardığını ifade ederek, "ABD hükümetimizi devirmeye çalışıyor, bana bir şey olursa Ortadoğu'ya değil kuzeye bakın" diye konuştu.

ABD büyükelçiliğinin Arjantin'in IŞİD saldırılarına karşı önlem alması gerektiği yönünde yaptığı açıklamayı da eleştiren Kirchner, "IŞİD'in beni öldürmeye çalıştığıyla ilgili hikaye anlatmasınlar” dedi.

 "İslamcıları kendi elinizle iktidara getirdiniz"

Arjantin Devlet Başkanı de Kirchner, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ABD'ye ilişkin "Terörizm canavarını yarattılar ve bu canavar şu an kontrolden çıktı" sözleriyle dikkat çekmiş, konuşma yaptığı esnada Obama'nın ciddiyetle dinlediğini gösteren yüz ifadesi de kamuoyunda dikkat çekmişti.

Kirchner'ın ABD'yi "rahatsız" eden konuşması şu şekildeydi:

"Geçen yıl toplandığımızda Esad rejimini terörist olarak değerlendirip ona karşı olanları devrimci görüp desteklediniz; şimdi ise dün "devrimci" dedikleriniz Radikal islamcılara karşı savaş açmış durumdasınız. IŞİD ve El Kaide'nin elindeki silahların izini kim sürebilir? Büyük güçler çok kolay dost ve düşman kavramını değiştiriyor. Teröristler dost oluyor, dostlar ise terörist. Hizbullah'ı terörist örgütler listesine koymuştunuz ama sonradan Lübnan'da geniş bir tabanı olan saygın bir yapı olduğu anlaşıldı. 1994'te Buenos Aires'te İsrail Elçiliği'ne yapılan bombalı saldırıda İran parmağı aradınız ancak öyle olmadığı kesinleşti. 11 Eylül sonrası El Kaide terörü gerekçesiyle Afganistan ve Irak'a savaş açtınız; o ülkeler şimdi dünyanın en ağır durumunu yaşıyor. Arap Baharı'nı Tunus, Libya ve Mısır'da başlatarak radikal islamcıları kendi elinizle orada iktidara getirdiniz. Bölge haklarının özgürlüklerini gasp ettiniz. Bu gün burada IŞİD'e karşı bir BM kararı çıkarmak üzere toplandık oysa IŞİD'in bazı BM Güvenlik Konseyi ülkelerinin gözetiminde dostları tarafından kurulup beslendiğini herkes görüyor."