IKBY Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cafer İbrahim Eminki, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin bugün parlamentoya bir mektup gönderdiğini söyledi. Mektupta, Barzani'nin 1 Kasım'da yetkilerini parlamentoya devredeceği öğrenildi.

Kürt çevrelerinde 'Bağımsızlık Referandumu' sonrası yaşanan durumdan Barzani'nin sorumlu olduğunu ileri süren Kürt partilerinden gelen yoğun tepkilerin sonuç verdiği yorumları yapıldı

Barzani yönetiminin yarı resmi organı Rudaw'a konuşan Cafer İbrahim Eminki, “Bugün Başkan Barzani, yarın ki parlamento oturumunda okunması için bir mektup gönderdi” dedi.

Cafer İbrahim Eminki, mektubun parlamento oturumunda okunduktan sonra, üyeler tarafında görüşüleceğini söyledi.

Rûdaw muhabiri, “Mektubunda Başkan Barzani’nin, Başkanlık yetkilerinin Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bölüştürülmesine”yer verdiğini belirtti.

Reuters da, Barzani'nin 1 Kasım'da yetkilerini parlamentoya devredeceğini aktardı.

Parlamento, Barzani'nin yetkilerini dondurmuştu

IKBY Parlamentosu, Pazar günü yapacağı oturumda Barzani'nin kararını ve bölgedeki son gelişmeleri ele alacak.

Parlamento Salı günü Barzani ve yardımcısı Kosrat Rasul ile Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin'in yetkilerini dondurmuş, bölgede 8 ay içinde genel seçim yapılacağını duyurmuştu.

Başkanlık seçimi için ise herhangi bir tarih belirlenmemişti.

Daha önce bu iki seçimin de 1 Kasım'da yapılması planlanmış ancak Kerkük vilayetinin Bağdat yönetiminin kontrolüne geçmesinin ardından seçimler ertelenmişti.