Bu gruplar ayrıca muhalefeti 'İslami bir çatı altında' birleşmeye çağırdı.


Suriye'deki iç savaşta giderek daha fazla varlığını hissettirmeye başlayan İslamcı muhalif güçlerin, onbinlerce militana sahip olduğu sanılıyor.


Ortak açıklamayı imzalayan gruplar arasında Özgür Suriye Ordusuna mensup olanların yanı sıra El-Kaide ile bağlantılı El-Nusra Cephesi gibi daha radikal İslamcı örgütler de yer alıyor.


Açıklama, El-Kaide'nin bir kolu olan Irak ve Şam İslam Devleti (ISIS) ile daha ılımlı muhalif güçler arasında özellikle Suriye'nin kuzey ve doğu sınır bölgelerinde çatışmaların yaygınlaştığı bir dönemde yapıldı.


'Şeriat çatısı altında birleşin'


Dün internette paylaşılan videoyla yapılan açıklamada, 11 İslamcı grup, merkezi Suriye dışında olan ve ülke içindekilerle yakın işbirliği halinde olmayan örgütlerin muhalefete önderlik etmesi fikrini reddettiklerini kaydetti.

Batı'nın desteklediği İstanbul merkezli Suriye Ulusal Kalisyonu tıklayın Kasım 2012'de kuruldu.100'den fazla ülke Koalisyon'u Suriye muhalefetinin meşru temsilcisi olarak tanıdı.

Bildiriyi İmzalayanlar

  • El-Nusra Cephesi
  • Ahrar el-Şam
  • Liva el-Tevhid
  • Liva el-İslam
  • Sukur el-Şam
  • Hareket Facr el-Şam el-İslamiye
  • Hareket el-Nur el-İslamiye
  • Kataib Nur el-Din el-Zinki
  • Liva el-Ansar
  • Tecammu Fastakim Kama Ummirat -Halep
  • 19'uncu Bölük

Açıklamada, Ulusal Koalisyonun ve Ahmed Tomeh liderliğindeki geçici hükümetin temsil gücü olmadığı için tanınmayacağı belirtildi.

Tomeh, Suriye'de muhaliflerin denetimindeki bölgeleri yönetmek ve temel hizmetleri sağlamak üzere bir idari yapı oluşturması için geçen ay atanmıştı.


Açıklamada ayrıca 'Şeriata dayalı İslami çatı altında tüm askeri ve sivil güçlerin birleştirilmesi' çağrısı yapıldı.

Muhaliflerden 'bölünmeyi reddetmesi' ve 'Ümmet'in çıkarlarını tek tek grupların çıkarından üstün tutması' istendi.


Bunlardan ilki, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan farklı gruplar arasında İslamcı isyancıların giderek artan nüfuzu.

Diğer önemli nokta ise, muhalif cephede diğer gruplar arasında da arttığı gözlenen 'İslamcılaşma'.


Kevin Connolly, Beşar Esad'a muhalefetin ağırlık noktasını bizzat çarpışan gruplara kaydırma girişimi olarak gördüğü ortak bildirinin, El-Nusra Cephesi gibi cihatçı örgütlerin Suriye savaşında merkezi bir konuma geldiğini açıkça ortaya koyduğunu belirtiyor.


IHS Jane'
s Terörizm ve İsyan Merkezi'nden bölge uzmanı Charles Lister, ortak bildiriyi imzalayanlar arasında ılımlı İslamcı olarak bilinen ve Ulusal Koalisyon'un çatışma sahasında belkemiğini oluşturan üç örgütün de bulunduğuna dikkat çekiyor.


Bunlar Liva el-Tevhid, Liva el-İslam ve Sukur el-Şam grupları.


Charles Lister, Reuters
haber ajansına verdiği mülakatta, ''Ulusal Koalisyon'un silah gücünün çekirdiğini oluşturan bu grupların kopuşu muhtemelen ılımlı İslamcı koalisyonun tek bir çatı altındak yapısının sonu anlamına geliyor.'' dedi.