Afrin



 

ANHA ajansının  iddiasına göre Halep ile Afrin arasındaki yolda, silahlı gruplar 700’ü aşkın sivil Kürdü alıkoydu. Haberde çok sayıda araca da el konulduğu belirtildi.


Aynı kaynak, gasp edilen araçların Halep’e bağlı, radikal İslamcı El Tewhid grubunun denetimindeki Marei ilçesinde bulunduğunu söyledi.


Kaçırılan sivillerin işkencelere maruz kaldığı ve bazılarının sağlık durumunun kötü olduğu yönünde bilgiler var. Kaçırılanların bir bodrumda tutulduğu, yemek ve su verilmedikleri bildirildi.


Öte yandan silahlı grupların, Kürt tüccarların faaliyetlerini de engellediği ve sadece Arap tüccarların Afrin bölgesine geçişlerine izin verdiği öğrenildi.


ANHA’ye telefon üzeri bilgi veren bir sürücü, Lübnan ile Afrin arası sefer yapan kendisine ait iki yolcu otobüsünün içindekilerle birlikte Dartizê bölgesinde alıkonulduğunu söyledi.  Yine benzin taşıyan altı kamyonun da Dartizê’de kaçırıldığı belirtiliyor.


Suriye’de rejimle savaştığı iddiasındaki çok sayıda grup, savaş suçlarına bulaşıyor.  Soygun, yağmalama, alıkoyma, işkence ve infazlarda bulunan bu gruplar uluslararası kurumlar tarafından da defalarca dile getirildi.


Pazartesi günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navy Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi 23. Oturumunun açılışında yaptığı konuşmada Şam yönetiminin hiçbir ayrım gözetmeden ve orantısız bir şekilde ikamet alanlarında güç kullanmaya devam ettiği tepkisinde bulunurken silahlı grupların sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı ve kaçırma olaylarının sürdüğünü belirtti. Pillay, “Genç kadınlar ve kız çocuklarının savaşçılarla zorla evlendirildiği iddia ediliyor” diye ekledi.


http://www.jungewelt.de/2013/05-29/040.php