Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı son raporda, Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı protestoların başlamasından bu yana hayatını kaybeden insanlara dair verileri açıkladı.


Londra merkezli örgütün raporuna göre, olayların başladığı 2011 yılı mart ayından bu yana 106 bin 423 kişi öldü. Ölenlerin 5 bin 553'ü çocuk olmak üzere 53 bin 851'inin sivil olduğu belirtildi. Geri kalan 26 bin 853 kişinin hükümet birliklerinden askerlerin, 17 bin 564'ünün ise isyancılar olduğu ifade edildi.


Ancak örgüte göre, ölü sayısı tespit edilenden çok daha yüksek çünkü ne Esad rejimi ne de isyancıların güvenilir verilere ulaşma imkânı yok. Bu sayının şu anki rakamların iki katı olabileceği yani ölü sayısının aslında 200 bini geçmiş olabileceği ifade ediliyor. BM ise Suriye'deki iç savaşta 100 bin civarında can kaybı olduğunu tahmin ediyor.


Öte yandan, insan hakları savunucuları, Suriye hava kuvvetlerinin Lazkiye yakınlarındaki Cebel Ekrad Dağı'ndaki bir Sünni köyüne saldırı düzenlediğini bildirdi. Bölgede en az 20 kişinin öldüğü kaydedildi.


Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Esad rejimi isyancıların bölgede yeniden ilerlemesini bombalı saldırılarla durdurmaya çalışıyor. Esad'ın memleketi olan Lazkiye Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer. Hükümet birlikleri haftalardı bölgede savunma pozisyonunda. bulunuyor.
dpa/rtr/afb,bs/bg