Görüşmelere katılacaklarını açıklayan Suriye hükümeti ise ‘iktidar devir teslimini’ müzakere etmeyeceklerini ifade etti.


Muhaliflerin şemsiye örgütü olarak görülen Suriye Ulusal Koalisyonu içindeki en büyük muhalif grup Suriye Ulusal Konseyi'nin lideri George Sabra ise Ekim ayında yaptığı açıklamada, Cenevre konferansına katılmayacaklarını duyurmuş, koalisyonun katılması halinde, şemsiye örgütten ayrılacaklarını dile getirmişti.
tıklayın


Özgür Suriye Ordusu da Cenevre’ye gitmeyeceklerini duyurmuştu. 

Suriye Ulusal Koalisyonu, daha önceki açıklamalarında barış görüşmelerine katılmak için insani koridorların oluşturulması ve siyasi tutukluların serbest bırakılması şartlarını öne sürmüştü.


Carba,
Çarşamba gecesi yaptığı açıklamada konferansa katılabileceklerini fakat Ulusal Koasliyon’un Devlet Başkanı Esad’ın görevde olduğu bir geleceği kabul etmediklerini yineledi.

Carba, “Cenevre konusunda pozisyonumuz açık. Ulusal Koalisyon’un son toplantısında Cenevre 2’ye katılımla ilgili kapsamlı ve açık görüşümüzü sunduk. Bu görüş koalisyonun çoğunluğu tarafından da kabul gördü” diye konuştu.


Koalisyon lideri, ‘Esad’ın parçası olması samimi demokratik dönüşümün’ gerekli olduğunu belirtti ve ekledi:

“Ülkenin yok edilmesinden sorumlu bir bireyin ülkenin yeniden inşa edilmesinden sorumlu olması mümkün değildir.”

Suriye Dışişleri Bakanı ise hükümet adına Cenevre’ye gidecek heyetin “başta terörün sonlandırılması olmak üzere Suriye halkının taleplerini dile getireceğini” dile getirmişti.


BM, ABD ve Rusya Suriye’de muhalifler ve hükümet arasında siyasi uzlaşı sağlanması için aylardır uğraşıyordu.

Diğer yandan, Şam’ın doğusu ve güneybatıdaki Golan tepelerinde Perşembe günü çatışma çıktığı haberleri geldi.

Muhalif eylemciler, karadan karaya atılan füzelerin cihatçıların kontrolündeki kuzey kenti Rakka’ya düştüğünü söyledi.