YDH'nin El Menar'dan aktardığına göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak teröre verilen desteğin durdurulması için uluslar arası işbirliği istedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı bildirisinde Suriye ve Irak’ın aynı tür terörle karşı karşıya bulunduğu belirtildi ve Şam’ın terörle mücadele konusunda ortak düşmana karşı Bağdat’a her türlü yardımı yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, terörizmin kökünün kurutulması için diğer ülkelere de terörist gruplara yapılan silah ve mali yardımın önlenmesi, Suriye ile Irak’a militan geçişinde kolaylık sağlanmaması konularında işbirliği çağrısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreterliği ve BM Güvenlik Konseyi’ni de bu tür terörist saldırıları açık bir dille kınamaya ve terörü destekleyen ülkelere karşı acil önlemler almaya çağırdı.

'Peşmerge’yi Irak’a kurban etmeyiz'

Kurdpress haber ajansına demeç veren KDP Sözcüsü Muhammed Ali Yasin, Irak-Şam-İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün son saldırıları üzerine Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi dışındaki yerlere gönderilip gönderilmeyeceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Muhammed Ali Yasin, “Irak merkezi hükümetinin geçen yıllar boyunca Peşmerge güçlerine yapmadığı zulüm kalmadı. Silah ve teçhizat vermedi, maaşlarını ödemedi. Şu an Peşmerge güçleri, şimdi kendilerine düşmanlık edenler için kendisini kurban etmek mecburiyetinde değil” dedi.

Peşmerge güçlerinin Irak ordusu ile IŞİD arasındaki savaşa asla karışmayacağını belirten Muhammed Ali Yasin, Erbil’in destek göndermek için Bağdat’ın Kürdistan Bölgesel Yönetiminden resmi talepte bulunmasını beklediğine dair haberlerle ilgili olarak da “Biz, savaş bölgelerine Peşmerge göndermek için Irak merkezi hükümetinden talep veya emir bekliyor değiliz. Peşmerge güçleri yalnızca bir kişiden yani Sayın Barzani’den emir alır” dedi.