Anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'un hafta sonu yaptığı görüşmeleri takiben sağlandı.

Hafta sonu Kerry, Lavrov'la telefonda çatışmasızlık anlaşmasını görüştüğünü ve iki ülkenin taraflar nezdinde temaslarda bulunacağını söylemişti.

Dünya güçleri Münih'te 12 Şubat'ta yapılan zirvede bir ateşkes üzerinde uzlaşmış, bunun geçen Cuma gününe kadar hayata geçirilmesi de kararlaştırılmış ancak bu gerçekleşmemişti.

Hafta sonu Humus ve Şam'da yapılan, IŞİD'in üstlendiği saldırılarda 170'ten fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Al Jazeera TV kanalı, ABD - Rusya anlaşmasının taslak metnine erişim sağladığını bildirdi.

Kanal, farklı tarafların 26 Şubat'a kadar ateşkesi kabul ettiklerini açıklamak zorunda olacaklarını bildirdi ancak bu bilgi farklı kaynaklar tarafından teyit edilmedi.

Reuters haber ajansı ise ismini açıklamadığı Batılı diplomatların, anlaşmanın IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ve Nusra Cephesi'ne düzenlenen saldırıları kapsamadığını söylediklerini bildirdi.

Uzmanlar, ilk ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girme tarihinin aşılması ve hali hazırda süren çatışmalar nedeniyle, etkin bir ateşkesin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Riyad'da muhalefet toplantısı

Bu arada Suriye muhalefetinin çatı örgütlenmelerinden Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkes ve barış görüşmeleri çabalarını ele almak üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı.

Komite'nin sözcüsü Monzer Mahkhous, haber ajansı AFP'ye toplantının 2-3 gün sürmesinin beklendiğini söyledi.

Komite daha önce, herhangi bir ateşkesin Suriye yönetimini destekleyen Rusya, İran ve yabancı milis güçlerinin de savaşmayı durdurması koşulunu içermesi gerektiğini açıklamıştı.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun Pazar günü İran'ın başkenti Tahran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi dikkat çekti.

Shoigu, "Putin'den Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye özel bir mesaj ilettiğini" söyledi.

Suriye'de yaklaşık beş yıldır süren savaşta bugüne kadar 260 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 11 milyondan fazlası da yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kaldı.(BBC)