Sabaha karşı Kerman'a ulaşan cenaze, havaalanında askeri törenle karşılandı.

Törene on binlerce kişi katılıyor.

Bazı İranlılar törende kırmızı bayraklar taşıyor.

Bu Şii geleneğinde, dökülen kanın intikamını alma isteği anlamına geliyor.

İran

Süleymani için dün İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen törene yüz binlerce kişi katılmıştı. İran Devlet Televizyonu ise törene "milyonlarca" kişinin katıldığını bildirdi.

Fransız haber ajansı AFP'nin muhabiri, Tahran'da hayatın durduğunu ve yoğun katılım nedeniyle sokakların tıklım tıklım dolu olduğunu aktardı.

AFP muhabiri, kalabalığı "Törenin düzenlendiği alana çıkan sokak ve caddelerde adım atacak yer yok" sözleriyle tarif etti.

İran'ın Orta Doğu politikalarının beyni olarak gösterilen Devrim Muhafızları'nın seçkin Kudüs Gücü birliğinin komutanı olan Süleymani'nin öldürülmesi bölgede gerilimin artmasına neden oldu.

BBC'nin haberine göre İran, Süleymani'nin intikamının "doğru zamanda, doğru yerde en ağır şekilde alınacağını" söyledi ve üç günlük yas ilan etti.

Süleymani için ilk tören Cumartesi günü Irak'ta düzenlendi. Bağdat'taki törenin ardından cenaze daha sonra Şiiler için en kutsal yerler kabul edilen Kerbela ve Necef'e götürüldü. Cenaze dün İran'a getirildi.

Kerman

Süleymani için İran'da başkent Tahran'ın yanı sıra Maşhad ve Kum kentlerinde de tören düzenlendi.

Dini lider Hamaney gözyaşlarını tutamadı

İran'da törenlerin ilk durağı Tahran Üniversitesi oldu.

Burada düzenlenen töreni yöneten İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı konuşmada Süleymani için "en ağır şekilde intikam" alınacağını yineledi.

IRAN CENAZE

Ayetullah Ali Hamaney, Süleymani ile saldırıda hayatını kaybeden diğer beş kişiyi "şehit" olarak nitelendirdi.

Hamaney, Süleymani ile diğer beş kişinin İran bayrağına sarılı cesedinin yanında konuşma yaparken gözyaşlarını tutamadı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Kasım Süleymani'nin cenaze töreninde gözyaşlarını tutamadı, 'intikamı alınacak' dedi.

Yerleştirilmiş video

Törene Hamaney'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Meclis Başkanı Ali Laricani gibi üst düzey siyasi ve askeri yetkililer katıldı.

AFP muhabiri, üniversiteye uzanan İnkilap Caddesi üzerinde törene katılmak isteyen on binlerce kişinin beklediğini bildirdi.

Haberde, törene katılmak üzere şehir dışından yüzlerce kişinin Tahran'a geldiği belirtildi.