Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceliğin 'terörist grupların süreçten dışlanması' olduğunu söyledi.

Ev sahibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Diyalog Konseyi'nin toplanması konusunda İran ve Türkiye'nin desteklerini aldığını söyledi ve "Suriye'de özgür seçimler gerçekleştirilmeli" dedi.

Putin, "Suriye halkının bütün kesimlerinin katılacağı bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Suriye'de tarafların bir araya geleceği görüşmeye Rusya ve Türkiye ile beraber destek verdiklerini söyledi.

Ruhani, Suriye halkının yakında ülkelerine dönebileceklerini belirtip, İran, Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliğinin ülkede gerilimi dindirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ortak basın toplantısında Rusya'yla ikili diyaloğun devam ettiğini, İranla da ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Ruhani ile mutabık kaldıklarını söyledi.

Erdoğan, "Değerli dostlarımız Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptı ve gündemimizdeki meseleleri samimiyetle ele aldık. Suriye'de ateşkesin ilan edilmesiyle ilgili attığımız adımları tekrar gözden geçireceğiz" diye konuştu ve "Terörist grupların süreçten dışlanması önceliğimiz. Bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı kimse bizden beklemesin" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'de 'olumsuzlukların çözülmesinin' bu süreçte kritik bir adım olacağını belirtip uluslararası topluma da üç ülkenin atacağı adımlara destek olması çağrısında bulundu.

Putin: Tüm tarafların taviz vermesi gerekecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve öncesi de Suriye halkının da kabul edeceği bir siyasi çözüm için tüm tarafların katkısının hayati önemde olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin de zirve öncesi açıklamasında Suriye krizinde 'yeni bir aşamaya' geçildiğini belirtip siyasi çözümün başarılı olması için tavizler verilmesi gerektiğini söyledi.

Putin, "Reform sürecinin basit olmayacağı çok açık, Suriye hükümeti dâhil tüm tarafların taviz, ödün vermesi gerekecek. Rusya, İran ve Türkiye'nin bunun başarılı olması için ellerinden geleni yapacağına inanıyorum" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de görüşme öncesi Suriye'deki krize 'yabancıların müdahalesinin sona ermesi gerektiğini' söyledi ve ülkede yabancı orduların varlığının ancak Suriye hükümeti davet ederse kabul edilebilir olduğunu kaydetti.

Ruhani, ayrıca Suriye'deki 'terör hücrelerinin kökünün kazınması' gerektiğini ve bölgenin siyasi çözüme hazır olduğunu söyledi.

Diğer yandan, Riyad'da bir araya gelen Suriyeli muhalifler ortak açıklamalarında Suriye'de geçiş sürecinin başlaması için Esad'ın koltuğu bırakması çağrısında bulundu.(BBC)