İngiliz Financial Times gazetesi, dün Türk hava sahasında düşürülen helikopterin ardından Suriye ordusunun devlet haber ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamayı aktardı. Gazetenin yer verdiği açıklamada, helikopterin isyancıların sızmasına karşı yürütülen sınır ötesi gözleme görevinde olduğu ve bu sırada Türk hava sahasına yanlışlıkla girdiği belirtildi. Açıklamada, helikopterin Türk hava sahasında olduğu da kabul edildi.


Suriye ordusu, helikopterin Türk hava sahasına kısa bir mesafeden yanlışlıkla girdiğini savundu. Açıklamada: ‘ Türk tarafından çok aceleci bir yanıt geldi, bu helikopter savaş görevinde değildi ve geri dönüyordu. Bu olay, Ankara’nnı tansiyonu artırmak için gerçek niyetini ortaya koyuyor’ dedi.


Gazete ayrıca, bu olayın Suriye’nin kullandığı kimyasal silahları denetime açmayı kabulü ile birlikte uluslararası askeri tansiyonunun düşmeye başladığı zamana denk geldiğine dikkat çekerek bu zamana kadar hiçbir ciddi kazanın Suriye-Türkiye sınırında gerilimi artırmadığını yorumunda bulundu.


GUARDIAN: SURİYE SINIRINDA ÖLDÜRÜCÜ PATLAMA


İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, Bal-El Hawa sınır kapısındaki bir araçta meydana gelen ve 7 kişinin ölümü, 20 kişinin yaralanması ile sonuçlanan patlamanın Suriye helikopterinin Türk hava kuvvetleri tarafından düşürülmesinin hemen ardından yaşandığına vurgu yaptı. Gazete, Suriye ordusunun, Esad’a muhalif olan Türkiye’yi sınırdaki  tansiyonu yükseltme suçladığını yazdı.

Guardian ayrıca, Şam’daki muhaliflerin dışardan gelebilecek saldırılara karşı yeniden gruplaştıklarını ve yeni stratejiler düşündüklerini söylediklerini aktardı.


WALL STREET JOURNAL:  TÜRKİYE SURİYE HELİKOPTERİNİ DÜŞÜRDÜ


Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin düşürdüğü Suriye uçağının Suriye’deki çatışmanın bölgesel tutuşabilirliğinin altını çizdiğini belirtti.

Gazete haberinde, Suriye lideri Beşar Esad’ı en şiddetli eleştirin ülkelerden olan Türkiye’nin Suriye’de rejim değişikliği için Kosova- tarzı askeri müdahale konusunda çağrısını yaptığını ancak Batı’nın bu konudaki kararsızlığı yüzünden hayal kırıklığı beslediği yorumunu yaptı.


EL CEZİRE: SURİYE-TÜRKİYE SINIRINDA BÜYÜK PATLAMA


Suriye sınırında salı günü meydana gelen patlamanın sınırda tansiyonu iyice yükselttiğini yazan El Cezire Televizyonu, Bab-al Hawa’daki patlamanın Türkiye’nin Suriye helikopterini düşürmesinin hemen ardından gerçekleşmesine dikkat çekti.

El Cezire muhabiri Anita McNaught, Türkiye’nin Suriye’de giderek kötüleşen iç savaşta yalnız bırakılacağı endişesi taşıdığını, Türk hava sahasına giren Suriye helikopterinin düşürülerek verilen sert tepkinin bunda bir neden olduğu yorumunu yaptı.