Toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan Şimşek, “Türkiye’nin AB ile 1963’ten beri ortaklık anlaşması var. Yarım yüzyılı aşkındır bekleme salonunda bekliyoruz. Artık sabrımız tükeniyor” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliği için tüm reformları hayata geçirdiğini belirten Şimşek, “Avrupa ile birkaç yüzyıllık bağlarımız var. Bize para ya da yardım gerekmiyor, sizle sıkı bağlarımız olsun istiyoruz. Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilerinde samimi olmasını diliyorum" diye konuştu. 

Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinen Başbakan Yardımcısı, “Rusya ile ilişkileri normalleştirme sürecindeyiz. Uçak olayının yaşandığı 24 Kasım öncesine geri dönmek istiyoruz. Bu, Batı'dan Doğu'ya dönüş anlamına gelmiyor. Türkiye, Batı’ya yakınlaşma ve Avrupa'ya entegre olma yönündeki politikasını değiştirmedi" dedi. 

AB ve Türkiye’nin ekonomik alanda işbirliğine daha fazla önem vermesi gerektiğini belirten AB Komiseri Johannes Hahn ise, “Ancak Türkiye’nin AB üyeliği bugün öncelikli değil” diye ekledi. 

Türkiye’nin Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazır olduğunu da belirten Şimşek, “Çözülmesi gereken bazı konuların olduğu açık. Biz, standart serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazırız” dedi.

Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Şimşek, Kırım’da Rusya parlamento seçimlerinin yapılacak olması ile ilgili gelen soru üzerine, “Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğunu ve Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu” söyledi.

Şimşek ayrıca, Kiev’deki Türk işadamları ve profesyonelleri ile Kiev Büyükelçiliği’nde bir araya geldi.