Roma’ya gelişi öncesi ülkenin prestijli gazetelerinden La Repubblica’ya konuşan Şimon Peres, Orta Doğu’daki gelişmeler ile İsrail-Filistin arasındaki muhtemel barışı değerlendirdi. İki devlette de çoğunluğun barışı arzu ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Peres, “Başkan Obama da 1 yıl içinde barışın gerçekleşeceğini düşünüyor. Sadece fikir birliğine varmak için bir müzakere gerekiyor. Mesele, bu anlaşmazlıkların üstesinden gelinip gelinmeyeceği. Benim cevabım: Evet bu mümkün. Başbakan Netanyahu önümüzdeki 4 yıl daha görevde ve ABD Başkanı da öyle. Yani Obama gayet net düşünüyor: Orta Doğu’da barışı sağlamak için sıra dışı şeyler yapmak lazım. Netanyahu da iki devlet arasında barıştan yana olduğunu kamuoyu önünde dile getiriyor. Gerçek, bizi barışa ulaşmaya zorluyor, başka seçeneğimiz yok” diye konuştu.


ARAFAT’LA BARIŞA ULAŞAMAYACAKTIK

Mahmud Abbas’la bir barış sürecinin gerçekleşip gerçekleştirilemeyeceği yönünde bir soruyu cevaplayan Peres, “Evet mümkün. İlginç olan İsrail’de de Filistin’de de çoğunluk barış istiyor. Mahmud Abbas ciddi biri ve onunla bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyorum” dedi. 

2004 yılında hayatını kaybeden Yaser Arafat olmasa barış görüşmelerine başlanamayacağını da hatırlatan Peres, “Ancak Arafat’la bir sonuca varamazdık” dedi. 

İRAN’LA ASKERİ ÇATIŞMA: “HALA BİRKAÇ AYIMIZ VAR”

Nükleer programı endişe yaratan İran ile askeri bir çatışmaya ne kadar yakın olunduğu sorusuna da muhatap olan Peres şöyle konuştu: “Tanımlaması çok zor bir şey. Kesinlikle hala birkaç ayımız var. Bu arada ABD ile Avrupalı müttefikleri, yaptırımları yoğunlaştırma niyetinde. Sanırım bu işin yürütülmesini, ABD’ye bırakmak gerek ki Başkan Obama’nın sözlerine güveniyorum.  Ruslar da nükleere sahip bir İran istemiyor ve Tahran’ın halen atom bombası üretip üretmemeye karar veremediğini düşünüyor.” 


SURİYE’DEKİ DÜZENİ ARAP LİGİ SAĞLAR

İsrail açısından iç savaşın sürdüğü Suriye tehlikesinin varlığına da değinen Peres, “Bu sadece İsrail’in meselesi değil. Kimyasal silahlar, Suriyeliler için de bir tehlike. Esad, potansiyel değil gerçek bir tehlike. 80 bin insanı öldürdü ve bu katliam Arap dünyası da dahil tüm dünyayı endişelendiriyor” diye konuştu. “Ben bu konuyla Arap Ligi’nin ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum: Suriye, Arap Ligi’nin bir üyesi” diyen Peres sözlerini, “Bence Birleşmiş Milletler (BM), orada bir geçiş hükümeti kurulması için Arap Ligi’ne talimat vermeli ve Mavi Bereliler ile birlikte BM adına hareket edecek bir ordu kurmalı. Herhangi birisi oraya girerse, dış müdahaleyle suçlanacaktır. Suriye’deki düzenin sağlanması için tüm dünya Arap Ligi’ne destek vermelidir” diye sürdürdü. Buradaki kimyasal silahların başkalarının eline geçme riski olduğunu da dile getiren Peres, “Esad’ın elinde olması da yanlış” dedi. 

Mısır’da yaşananlar da dahil Orta Doğu’daki temel sorunun, varoluşsal politik bir sorun olduğunun altını çizen Peres, “Açlık, Müslüman ya da Hıristiyan, sağ ya da soldan değil. Açlık açlıktır. Ben gelecekten umutluyum ve sorunun çözümünün, bilim ve teknolojide olduğunu düşünüyorum. Yani politikanın ya da stratejilerin elinde değil. 


VATİKAN, ORTA DOĞU’NUN İSTİKRARI İÇİN ÖNEMLİ

Şimon Peres, Roma’daki temaslarının ilkini, hafta sonu yeni hükümeti kuran İtalya Başbakanı Enrico Letta’yla gerçekleştirdi. İkili, başbakanlık binası Palazzo Chigi’de bir araya geldi. Daha sonra Vatikan’a resmi bir ziyaret düzenleyecek olan Peres, Papa Francesco’yla bir görüşme gerçekleştirecek. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya da bir nezaket ziyaretinde bulunacak olan Peres, Çarşamba günü ise barışın simgesi Aziz Francesco’nun kenti Assisi’ye geçecek. Nobel Barış Ödülü sahibi Şimon Peres’e burada, “Barış için fahri vatandaşlık” verilecek.

Cumhurbaşkanı Peres, Roma’ya gelmek üzere İsrail’den ayrılmasının öncesinde yaptığı açıklamada ise, Orta Doğu’daki istikrarın sağlanması için Vatikan’ın önemli bir role sahip olduğunu söyleyerek, “Eminim bu ziyaret, İsrail’in güvenliğinin sağlanması ve barışa katkıda bulunacak” dedi. Papa’yı İsrail’e davet edeceğini de dile getiren Peres, “Yeni Papa, Ortadoğu’da barış sürecini kolaylaştırmak için önemli manevi bir oynayabilir” diye konuştu.