Başkent Santiago'da yüzünü örten bir grup tarafından hedef alındığını söyleyen polis, yürüyüşe göz yaşartıcı gaz ve su sıkarak müdahele etti.

Yetkililer, olaylarda 8 polisin yaralandığını, 109 kişinin gözaltına alındığını açıkladılar.

Öğrenciler, geleneksel olarak Latin Amerika'nın en iyi eğitim sistemi olarak görülen Şili'deki düzenlemenin çok adaletsiz olduğunu söyleyerek reform istiyor.

Öğrenci hareketi, orta sınıfların gerçekten güney Amerika'nın en iyi okullarına gidebildiğini ama yoksulların sıkıntı içindeki kötü devlet okullarına mahkum olduğunu söylüyor.

Eğitim reformu mücadelesi Şili'de 1990'da diktatörlüğün son bulmasından bu yana gerçekleşen en büyük protesto hareketi.

2011 yılında bir gösteri dalgasıyla başlayan hareket, 2012 yılı boyunca da devam etti.

Ülke çapında eylem desteği

Şili medyası Santiaogo'da yapılan bu yılın ilk öğrenci gösterisine katılımın çok büyük olduğunu, son yirmi yılın en büyük gösterilerinden birinin gerçekleştiğini bildiriyor.

Öğrenciler eğitim reformu mücadelesini iki yıldır sürdürüyor ama bu yıl, ilk kez ulusal çapta bir eylem çağrısı yaptılar.

Resmi makamlar, başkentteki gösteriye katılımı 80 bin, öğrenciler ise 150 bin olarak verdi.

Öğrenciler ülke çapında yapılan gösterilere toplam 250 bin civarında insanın katıldığını söylüyor.

Santiago'daki gösteri genel olarak barışçı geçti fakat sonuna doğru maskeli bir grup ile polis arasında çatışma yaşandı.

Bundan iki hafta önce yapılan daha küçük bir gösteri sona ererken, polise molotof kokteyli atılmış, polis de yine gaz ve su sıkarak cevap vermişti.