-Süheyla Kaplan-

 

Gabriel, verdiği özel demecinde, son yıllarda Sosyalist Enternasyonale (SI) karşı konuşanların sayısa gittikçe arttığını ve Sosyalist Enternasyonal oluşumun öz çizgisinden uzaklaştığı konuşulduğunu söyledi. Gabriel bu nedenlerden dolayı SPD’nin Sosyalist Enternasyonal oluşumunun öz çizgisinden uzaklaştığının konuşulduğunu söyledi.

 

Gabriel, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: ‘’ SPD için geleneksel olarak uluslararası işbirliği büyük bir öncelik taşımaktadır.  Bazı sorunlara  ülke içinde ya da Avrupa sınırları çerçevesinde kimse yanıt veremiyor.  Finanz krizini nasıl dinginleyebiliriz? Dünyadaki yoksullukla  nasıl mücadele edebiliriz ? Eğer gerçekçi bir yanıt verilemek istenirse, son yıllarda Sosyalist Enternosyanal bu sorunları çözmede karar verici bir rol oynayamadı.’

 

Son yıllarda Sosyalist Enternasyonalin geleneksel olarak modernleştirilmesi ve demokratikleştirilmesi konusunda çok çaba gösterdıklerini belirten Gabriel,  bazı şeylerde başarıya ulaştıklarını ancak istedikleri gibi bu oluşumu   inandırıcı, demokratik ve şeffaf bir yapıya getiremediklerinden yakındı.

 

 

 

SPD'Lİ GABRİEL’DEN ÇAĞRI

 

 

Bu nedenle yeni forum ve biçimlerde dünyadaki diğer sosyal demokrat partilerle küresel ağ, ilerici ittifak oluşturulması konusunda çağrıda bulunduklarını ifade eden Gabriel, ‘’Dünya genelinde sosyal demokrat partilerle yakın ve sıkı işbirliğinden de kaçınmıyoruz. Bu bir gerçek’ dedi.

 

 

 

SPD’nin 150. yıldönümünde Avrupa’daki sosyal demokrasiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? şeklindeki soruya ise Gabriel, şöyle yanıt verdi:

 

 

 

‘’Bence sadece Avrupa’da değil, dünya genelinde sosyal demokrasi düşüncesi bir rönesans yaşıyor. Obama’nın Amerika’da, Netenyahu’nun İsrail’de farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen sosyal politikalarının kesişmesi bir tesadüf değildir. Dünyada Pazar ekonomisi ve finanz  krizi bütün devletleri uçurumun eşiğine getirdi. Sosyal eşitlik ve adeletli sosyal politikalara ihtiyacımız var. Avrupa Birliği’nde de bunu sağlamanın çabası var. ‘’

 

‘’KILIÇDAROĞLU’NUN MODERNİZASYON PROGRAMINA SAYGI DUYUYORUM’’

 

 

 

SPD Genel Başkanı Gabriel, geçtiğimiz haftalarda Ankara’da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li yetkililerle uzun ve dostça bir görüşmenin  gerçekleştiğini söyledi.

 

Gabriel, ‘’Kılıçdaroğlu’nın modernizasyon programına saygı duyuyorum. CHP’li genç politikacılarla görüşmemde şunu farkettim: CHP’nin üzerinde durduğu konularla SPD gibi aynı. İki partinin birlikte çalışmasının iyileştirilmesi ve bunun yoğunlaştırılmasından büyük memnuniyet duymaktayım’ şeklinde konuştu. 

 

 

‘’ALEVİLER HALA BASKI ALTINDA’

 

 

Türkiye’de Alevilerin  hala  baskı altında tutulduğunu belirten Gabriel, ‘’Almanya’da Hamburg’da Aleviler ile ‘devlet anlaşması’ imzalandı, diğer eyaletlerde de bu yolda çalışmalar devam etmektedir. Din özgürlüğü konusunda Türk hükümeti uğraş vermeli. Benim için her dini topluluk özgürce toplanabilmeli, örgütlenmeli’ dedi.

 

Gabriel ayrıca, Almanya’da dini topluluklar arasında ‘devlet anlaşmasının imzalanması’ devlet ile dini topluluklar arasındaki ilİşkilerin iyileştirilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu ilgi karşılıklı olmak zorunda’ şeklinde konuşmasını tamamladı.