ABD'nin Barış Pınarı Harekatı sonrası Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararının ardından, Şam yönetimiyle SDG'nin anlaştığı iddia ediliyor.

Şam'a yakın El Mayadin televizyonu, Suriye ordusunun 48 saat içinde Kobani ve Menbic'e gireceğini öne sürdü.

Suriye devlet haber ajansı SANA da "Suriye ordusu birlikleri, 'Türk saldırısına karşı koymak' üzere kuzeye hareket etmeye başladı" duyurusunda bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı da Suriye çözüm sürecine dâhil olan tüm taraflara ülkenin kuzeydoğusunda insani felaketi önlenmeye yönelik tedbir alma çağrısında bulundu.

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı sürerken, YPG ile Şam rejimi arasında 4 maddelik askeri bir anlaşma yapıldığı açıklandı. 

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil, Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında askeri bir anlaşma yapıldığını söyledi.

Aldar Xelil, SDG ile Suriye hükümeti arasında sınırların korunmasına ilişkin yapılan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Xelil, “SDG ile Suriye ordusu arasında sadece sınırların korunmasını kapsayan askeri bir anlaşma yapıldı. Anlaşmanın Rojava'daki yerel yönetimler ve kentlerin idare edilmesiyle bir ilgisi yok” dedi.

Anlaşmaya göre:
-Suriye ordusu Türkiye ve Rojava sınır hattı boyunca konuşlanacak.
-Suriye ordusu Kobani ve Münbic kent merkezlerine gidecek.
-Suriye ordusu Tabka ve Rakka'daki Fırat Barajı ve Mensure'ye gidecek.
-Deyrezor'daki petrol rafinerisi Suriye ordusuna teslim edilecek.

Ayrıca, Suriye ordusunun DSG'den Pazartesi günü saat 15:00'a kadar Kamışlı'nın kendilerine teslim edilmesini istediği belirtildi.

ABD ÇEKİLDİ

Güvenlik kaynaklarınca, Aynal Arab'ın güneyindeki Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gözetleme noktasının boşaltıldığı bildirildi.

AA’nın güvenlik kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, ABD, Aynularab'ın güneyindeki gözetleme noktasını saat 15.00'ten itibaren boşalttı.

ABD askerleri bugüne dek Menbic kent merkezinde, Menbic Askeri Konseyi'yle ortak devriye geziyordu.

ÇATIŞMA ÇIKABİLİR

Esad güçleri ile SDG arasında anlaşma sağlandığı haberleriyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı danışmanı Yasin Aktay, "Esed rejimi, Suriye'nin kuzeydoğusuna girmeye çalışırsa Türkiye karşı koyacaktır. İki ordu arasında çatışma çıkabilir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı danışmanı Yasin Aktay, Suriye devleti ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında çatışma yaşanabileceğini söyledi. Sputnik Arapçaya açıklamalarda bulunan Aktay, Esad güçlerinin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik hareket ettiğine dair iddialarla ilgili, “Esed rejimi, Suriye’nin kuzeydoğusuna girmeye çalışırsa Türkiye karşı koyacaktır. İki ordu arasında çatışma çıkabilir” dediği aktarıldı.

Yasin Aktay daha sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda açıklamalarını düzeltti.

“Sputnik ve Aljazeera’ya yaptığım açıklamaların özeti ve doğru ifadesi” diyen Aktay şunları yazdı:

“Suriye Ordusunun PYD ile anlaşması Türkiye’nin teröre karşı başlattığı operasyonu durdurmayacaktır. Türkiye bu operasyona bir gecede karar vermiş değildir. Yıllardır Türkiye’ye karşı tehdit üreten oluşumun tam Türkiye operasyon yaptığı esnada rejimle anlaşması, bu tehdidin bizzat rejim tarafından da desteklendiğini gösterir. Türkiye bu esnada bu tür basit oyunlara kanıp kendini savunma hakkından kaynaklanan operasyonu durdurmaz. Türkiye’nin sıcak operasyon bölgesine rejimin terör örgütünü korur gibi girmeye kalkışması çatışma riski doğurur. Bu durum Türkiye'nin şu anki operasyon bölgesi için söz konusudur. Münbiç’te ise durum farklı. Orada hala ABD’nin kontrolü var orada rejimin kontrolü zaten kaybolmuş durumda. Suriye rejimi Münbiç'e tekrar PYD ile değil ancak ABD ile anlaşarak veya çatışarak girebilir. Bunu göze alabilir mi? Göreceğiz.”

NELER YAŞANDI

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nın ardından Amerikan yönetiminin Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almasının ardından, Suriye ordusunun 48 saat içinde Menbic ve Kobani’ye gireceği iddia edildi.

Şam yönetimine yakın El Mayadin televizyonu, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını öne sürdü. Lübnan merkezli kanalın haberine göre, Suriye ordusu SDG kontrolündeki Kobani ile Menbic Askeri Konseyi’nin kontrolündeki Menbic’e 48 saat içinde girecek.

Gazete Duvar’ın haberine göre Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ile SDG’ye yakın kaynaklar da söz konusu anlaşmanın yapıldığını, Suriye ordusunun Rus askerleriyle birlikte her iki kente de gireceğini öne sürüyor.

ABD SAVUNMA BAKANI "ANLAŞABİLİRLER" DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, SDG’nin ise Moskova ve Şam’la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu nedenle, Suriye’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

Suriyeli Kürtlerin Fırat’ın batı kıyısında kontrol ettikleri stratejik Menbic kenti ile Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin hemen güneyindeki Kobani de ABD’nin bu bağlamda çekileceği noktalardan ikisi.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Pazar günü CBS televizyonuna yaptığı açıklamada Esper, “Son 24 saatte Türkler’in saldırılarını önceden planladıklarından daha güneye ve batıya doğru genişletme eğiliminde olduklarını öğrendik. Ayrıca 24 saatte Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriyeliler ve Ruslar'la Türkler’e karşı kuzeyde bir saldırı yapmak için anlaşma yapmaya çalıştıklarını öğrendik” dedi.

Esper, Suriye’de kalan ABD askerlerinin Türk birlikleri ve SDG arasında sıkıştığını kaydetti.

Esper, ABD askerlerinin iki ilerleyen ordunun arasında kaldığını ve bunun savunması imkansız bir durum olduğunu söyledi. “Bu nedenle dün gece Başkan’la ve ulusal güvenlik ekibinin geri kalanıyla konuştum” diyen Esper, Başkan’ın ABD güçlerinin Suriye’nin kuzeyinden temkinli şekilde ayrılması komutunu verdiğini kaydetti.

Esper çekilecek bin kadar askerin Suriye’yi tamamen terk edip etmeyeceği konusundaysa bilgi vermedi.