Kürt yazar ve yönetmen Helkawt Mustafa’nın Saddam Hüseyin’in hayatı ile ilgili yazıp yönettiği “Saddam Hüseyin’in saklanması” belgeselinde evinin bahçesinde Saddam Hüseyin’i 235 gün (8 ay) boyunca saklayan Alla Namık'ın görüntüleri yayınlanacak.

'Seçimler sonrası siyaset yeniden dizayn edilecek' 'Seçimler sonrası siyaset yeniden dizayn edilecek'

Belgeselde, 50 yaşındaki Alla Namık’ın 2003 yılında Irak’ın her yerinde aranan Saddam Hüseyin’i 235 gün boyunca (8 ay) evinin bahçesine kazdığı çukurda saklama hikayesi yer alıyor. 

Saddam Hüseyin 13 Aralık 2003’te ABD güçleri tarafından saklandığı çukurda yakalandı.

Olayın üzerinden geçen 18 yılın ardından Alla Namık’ın gerçek görüntüleri beyaz perdeye aktarılacak.

Daha önce çok sayıda medya kuruluşu ile görüşen Namık, görüntüsünü ve kimliğini saklamıştı. Alla Namık’ı 2010 yılının başlarında “gizli kaynaklar üzerinden ulaştığı bir politikacının yardımıyla” bulduğunu belirten Helkawt Mustafa, “Kendisine şart koştum; ya konuyla ilgili hiçbir şey söylemesin ya da bütün olayları herhangi bir filtre olmadan olduğu gibi anlatsın” ifadelerini kullandı.

Rûdaw'a konuşan Helkawt Mustafa, Alla Namık’ı yaklaşık bir yıl boyunca kendisini belgesel çekimleri için ikna etmeye çalıştığını, belgeselin çekimlerinin çok zor ve bir o kadar da engellerle dolu geçtiğini, bu nedenle ancak 10 yılda bitirebildiğini de kaydetti.

Mustafa, Namık'ın can güvenliğinden dolayı belgeselin çekildiği yeri belirtmek istemediğini belirterek, “Bu filim Saddam Hüseyin’in her şeyi olan bir adamın öyküsüdür. Saddam özel hayatı ile ilgili olarak da kendisine bir şeyler anlatmış. Bu adam Saddam’ın şoförü, koruması, berberi, doktoru ve aynı zamanda arkadaşıydı” ifadelerini kullandı.

Norveç hükümetinin finanse ettiği belgesel, Hene Films tarafından üretildi ve bütün çalışmaları gizli bir şekilde yapıldı.

Helkawt Mustafa, kameramanların ve sette çalışanlarının çoğunun belgeselin içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, “2020 ile 2021 yılları arasında çekimleri sonlandırdık. Yeni yılın başlarından itibaren dünya sinemalarında beyaz perdede gösterime girecektir” diye ekledi.