Kutlamaya katılanlardan biri olan Iraklı Kadim Şerif Hasan el Jaburi, başkentin simgesi Saddam Hüseyin heykelini eline geçirdiği bir balyozla yıkmaya başladı.

Jaburi, şimdi ise pişman, "Elimde olsa heykeli yeniden dikerdim ama öldürülmekten korkuyorum" diyor.

Jaburi, Saddam sonrası Irak'ın giderek daha kötüleştiğini söylüyor ve Irak savaşı için de "Bush ve Blair yalancı, eğer bir mücrim olsaydım onları kendi ellerimle öldürürdüm" diyor. 

"5 YIL BOYUNCA O HEYKELİ DEVİRMEYİ HAYAL ETTİM"

52 yaşındaki el Caburi, İngiliz Observer gazetesine, “Saddam’dan nefret ederdim” diye konuştu: “Beş yıl boyunca o heykeli devirmeyi diledim. Ama sonrasında olan bitenler büyük bir hayal kırıklığı oldu. O zamanlar sadece bir diktatörümüz vardı, şimdi yüzlercesi var. Hiçbir şey iyiye gitmedi.”  


"TEK DERDİM REJİMİN BANA YAPTIKLARININ İNTİKAMINI ALMAKTI"

Saddam döneminde 11 yılını Ebu Gureyb Hapishanesi’nde geçiren El Caburi unutamadığı o anları şöyle anlatıyor: “Ben burada dükkanımda kendi kendime oturuyordum. Öğlene doğruydu. Amerikalıların şehir dışında olduğunu duydum, balyozumu alıp Firdevs Meydanı’na gittim. Aklımda heykeli yıkmak vardı ve bunu yaptım. Meydanda gizli polis ve Saddam’ın fedaileri vardı. Onlar da ne yaptığımı izliyorlardı ama ateş etmeleri ihtimaline karşı etrafımı sarmışlardı. Amerikalılar 45 dakika sonra geldi. Komutan yardıma ihtiyacım olup olmadığını sordu ve heykeli devirdi. Önce sadece ben vardım. Sonra 30 kişi olduk, sonra 300, en sonunda meydanda binlerce kişi vardı. Benim tek derdim rejimin bana yaptıklarının, hapiste geçirdiğim yılların intikamını almaktı.”

"HAYATIMIZ GÜVECEDEYDİ"

En azından güvenlik vardı El Caburi’nin pişmanlıkları ise iki yıl sonra başlamış: “Saddam döneminde güvenlik vardı. Yolsuzluk vardı ama böylesi yoktu. Hayatlarımız güvencedeydi. Elektrik, gaz gibi temel ihtiyaçlar çok daha ucuzdu. Sonra cinayetler, hırsızlıklar ve mezhep şiddeti başladı. Amerikalılar başlattı, sonra politikacılarla birlikte ülkeyi yerle bir ettiler.” diyor.