Rusya’nın gerçekten NATO ülkeleri için bir tehdit olup olmadığını sorgulayan Sipri uzmanları ‘‘Rusya’nın NATO için ciddi bir tehdit olmadığı’’ sonucuna vardı.

Sipri’nin verilerine göre bugün Rusya’nın toplam askeri harcamaları NATO’nun toplam askeri harcamalarının ancak onda biri, NATO’nun savunma harcamalarının ise üçte biri oranında.

Rusya ile Batı ülkelerinin silahlanma yarışını yakından takip eden Sipri uzmanı Siemon Wezeman, son on yılda Rusya’nın savunma harcamalarını iki katına çıkardığını, ancak bunun Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra çok alt bir düzeyden başladığının altını çizerek ‘‘Bütün bunlar göz önüne alındığında, Rusya’nın askeri gücünün bir bütün olarak NATO’ya karşı bir tehdit oluşturduğu savı ciddi olarak sorgulanabilir’’ diye konuştu.

Rusya ekonomisinin ciddi bir kriz içinde bulunduğunu belirten Siemon Wezeman ‘‘Yakın gelecekte Rusya’nın, NATO’nun yüksek askeri harcamalarının yanına yaklaşacak askeri harcama yapmasına ekonomik gücü yok’’ dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de dün Soçi’de Valdai Tartışma Klübü’nün düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada Rusya’nın diğer ülkeler için bir tehdit oluşturduğu iddialarının, diğer ülkelerin (Batı) yüksek savunma bütçelerini meşrulaştırmak için ileri sürüldüğünü söyledi.

Sipri kaynaklarına göre Rusya’nın 2015 yılı toplam savunma harcamaları 91 milyar 081 milyon dolarken, NATO’nun toplam savunma harcamaları ise 904 milyar 913 milyon dolar civarında.