Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım temsilci yardımcısı Vladimir Bobrovski, ABD'nin güdümünde hareket ettiğini öne sürdüğü Ankara'nın, Kırım'daki muhalif Kırım Tatar örgütlerinin faaliyetlerine destek vererek yarımadayı istikrarsızlaştırma çabası içerisinde olduğunu açıkladı.

 

Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım'daki devlet organlarının temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda konuya değinen Rusyalı yetkili, "Türkiye, ABD'nin etkisiyle son altı ayda, Kırım Tatarlarının çıkarlarını korumaya yönelik faaliyetlerine hissedilir şekilde ağırlık verdi. Türkiye, Kırım Tatarlarının hayatlarındaki olumlu değişiklikleri ise hiçe sayıyor" dedi.

 

Rusya'nın, son bir yılda, Kırım'ın "baskı gören haklarına "Ukrayna'nın 23 yılda yaptığından daha fazla yardımda bulunduğunu öne süren Bobrovski, "Kırım'ı ziyaret eden çeşitli gayrıresmi heyetler, Türkiye'nin, Kırım Tatarlarının durumunu aydınlatmaya yönelik politikalarındaki tek taraflı Rusya karşıtı tutumu ortaya koydular" diye konuştu.

 

Türk heyetlerinin, bilinçli olarak, yalnızca Rusya karşıtı Kırım Tatar temsilcileri ile görüştüğünü iddia eden Bobrovski, Türkiye'nin bu tutumunun Kırım'da istikrarsızlık yaratmaya yönelik olduğunu öne sürdü.