Kremlin yetkililerinin açıklamalarına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçim sonuçlarını olumlu karşıladı. 

Rusya lideri Putin, Birleşik Rusya’nın başında yer almasa da, geniş çevrelerce partinin fiili lideri olarak görülüyor.

Seçimler sonucunda Rusya Komünist Partisi’nin 2016 seçimlerine göre oylarını artırdığı görüldü. Komünistlerin yüzde 19 oy alması dikkat çekti.

KOMÜNİSTLER SEÇİM SONUÇLARINA TEPKİLİ

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Sonuçlara tepki gösteren Komünist Parti'nin adaylarından Mikhail Lobanov, "Oylar düzenli sayılırken çok öndeydim. Ancak uzun bir gecikmenin ardından elektronik oylar yüklendiğinde birdenbire Birleşik Rusya adayına karşı kaybettiğimi gördüm." dedi.

Lobanov, Twitter hesabından, "Böylesi bir sonucun kesinlikle mümkün olmadığını biliyorum. Bundan sonraki adımları tartışmak için herkesi bir araya gelmeye çağırıyorum." açıklamasında bulundu.

Komünist Parti destekçileri seçimlere hile karıştırıldığını öne sürdükleri sonuçlara tepki göstermek için protesto çağrısında bulunurken Moskova'da polisin, halkın çağrıldığı alanı kapattığı belirtildi.

DUMA’DA YER ALACAK BEŞ PARTİNİN OYLARININ DAĞILIMI ŞU ŞEKİLDE:

1. Birleşik Rusya — % 49.82

2. Rusya Federasyonu Komünist Partisi — % 19.00

3. Rusya Liberal Demokrat Partisi — % 7.49

4. Adil Rusya - Gerçek İçin — % 7.42

5. Yeni İnsanlar — % 5.35

Rusya’daki seçimlerde baraj sistemi uygulanıyor. Bir siyasi partinin parlamentoya girebilmesi için yüzde 5 olan seçim barajını geçmesi gerekiyor.

Sputnik ve Euronews'in aktardığına göre 2016’da yapılan seçimlerde Birleşik Rusya yüzde 54.2, KPRF yüzde 13.34, LDPR yüzde 13.14, Adil Rusya yüzde 6.22, Rusya’nın Komünistleri Partisi yüze 2.27, Yabloko Partisi yüzde 1.9 oy almıştı.

Rusya’da koronavirüs tedbirleri eşliğinde 17 Eylül’de başlayan ve üç gün süren Duma seçimlerinde vatandaşlar Duma vekillerini, dokuz bölgenin yöneticisini ve ülkenin farklı bölgelerindeki 39 parlamentoda vekilleri belirlemek için oy kullandı.