Başkent Moskova’da Kızıl Meydan’da 9 Mayıs Zafer Günü kapsamında askeri geçit töreni düzenlendi. 

İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin (SSCB) Nazi Almanyası karşısında kazandığı zaferin 74. yıldönümü Rusya ve Orta Asya ülkelerinde coşkuyla kutlandı. Rusya’nın başkenti Moskova’da Kızıl Meydan’da 9 Mayıs Zafer Günü kapsamında düzenlenen askeri geçit töreni gövde gösterisine sahne oldu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Başbakan Dmitriy Medvedev ve Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı törende 13 binden fazla asker yer aldı. 

Putin, törende yaptığı konuşmada, geçmişteki savaşların verdiği derslerin hala geçerli olduğunu belirterek, "Silahlı kuvvetlerimizin en yüksek seviyede savaşa hazır olmasını sağlamak için her şeyi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz." dedi. 

Hava şartlarının kötü olması nedeniyle askeri uçak ve helikopterlerin geçişinin iptal edildiği törende, yenileri dahil 130’dan fazla askeri zırhlı araç ve teçhizat sergilendi. Askeri araç ve silahların geçidi kıtalararası balistik füze sistemi “Yars”ın gösterilmesiyle son buldu. 

Öte yandan, bu yıl törenlerde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, ilk defa, Putin’in geçen yıldan bu yana makam arabası olarak kullanmaya başladığı Rus üretimi "Aurus" marka limuzinin üstü açık modeliyle askerleri selamlaması dikkati çekti. 

9 Mayıs Zafer Günü ülkenin diğer şehirlerinde de halkın katılımıyla kutlandı.