Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre, ABD'nin hayalet bombardıman uçaklarını yarımada üzerinde uçurması üzerine, Devlet Başkanı Kim Jong-un'un emriyle, füze bataryaları Amerikan hedeflerine saldırı için 'hazır' duruma getirildi. Haberde, ABD'nin Kore Yarımadası'nda bir nükleer savaşın fitilini ateşlemeyi göze aldığı öne sürüldü.

Generallerle gece yarısı bir toplantı yapan Kim Jong-un'un, "Amerikan emperyalistleriyle hesaplaşma zamanının geldiğini" belirterek şu ifadeleri kullandığı aktarıldı: "Dev stratejik güçlerle pervasız bir tahrikte bulunurlarsa, Kore Halk Ordusu ABD ana karasına, Guam ve Hawai'nin de aralarında bulunduğu Büyük Okyanus'taki ve Güney Kore'deki askeri üslerine acımasızca saldıracaktır."

ABD: Yaptıkları tehlikeli

Pyonyang yönetimi, 12 Şubat'taki nükleer silah denemesinin ardından yürürlüğe konulan BM ambargolarına ve ABD'nin Güney Kore'yle yaptığı askeri tatbikatlara tepki gösteriyor.

Kuzey Kore yönetimi son bir kaç haftada ABD'ye "önleyici nükleer saldırı" ve Japonya'daki ABD üslerine saldırma tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore'nin ABD anakarasını vuracak teknolojiye sahip olduğu sanılmıyor. Ancak ellerindeki orta menzilli füzeler ABD'nin bölgedeki askeri üslerini vurabilecek kapasitede.

Güney Kore'yle yapılan ortak askeri tatbikatlar kapsamında Kore Yarımadası üzerinde iki B-2 bombardıman uçağını uçuran ABD ise "her türlü gelişmeye hazır olduğunu" açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, "Kuzey Koreliler yaptıklarının çok tehlikeli olduğunu anlamalılar. Kuzey'in tahriklerini çok ciddiye aldığımızı ve yanıt vereceğimizi açıkça göstermeliyiz" dedi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü ise kuzey komşularının kısa, orta ve uzun menzilli füze sistemlerinin istihbarat birimleri tarafından yakından izlendiğini kaydetti.

Rusya'dan çifte uyarı

Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki ve en büyük ticaret ortağı Çin, taraflara sükunet çağrısında bulundu.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise, "Durum kontrolden çıkabilir ve kısır döngü sarmalına kayabilir" diye konuştu.

Pyongyang yönetiminin adımlarını "kabul edilemez" diye nitelendiren Lavrov, diğer yandan da, "Kuzey Kore'yle ilgili atılacak tek taraflı adımların, askeri hareketliliği artıracağı" uyarısında bulundu.

Lavrov, ABD uçaklarının uçuşuna gönderme yaparak, "askeri gövde gösterisiyle jeopolitik amaçlara ulaşmaya çalışmamak gerektiğini" vurguladı.

Uçaklarını Güney Kore üzerinde uçuran ABD, bu hareketlerinin "caydırıcı gücünü pekiştirme" amacı taşıdığını açıkladı.